ΕΥΖην

No escape: Μια περφόρμανς για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητα


Στη δημόσια περφόρμανς "No Escape" (Καμιά Διαφυγή) στο Μιλάνο, ένας άντρας τυλιγμένος με προστατευτικές μάσκες προσπαθεί να κινηθεί.

Για την περφόρμανς συνεργάστηκαν ο αρχιτέκτονας τοπίου Chaosteria με τους Xizi Zi και Xuegang Wang, με στόχο να θέσουν επί τάπητος το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και τη σχέση τους με τη φύση.

Η περφόρμανς εκτυλίσσεται μπροστά στον Καθεδρικό του Μιλάνου, με έναν άντρα καλυμμένο ολόκληρο από προστατευτικές μάσκες να προσπαθεί να κινηθεί μέσα στα ολοένα συρρικνούμενα όρια ενός κόκκινου κύκλου, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο έδαφος.

Βαθιά επιρροή στη σύλληψη της περφόρμανς άσκησε η έννοια της κοινωνικής απομόνωσης. «Ο κορονοϊός έχει σαρώσει τον πλανήτη και ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει όσο φυσιολογικά συνήθιζε -το δωμάτιο έχει γίνει ο κύριος χώρος στη ζωή μας» τονίζουν οι καλλιτέχνες, μιλώντας στο Designboom.

Η μακρόχρονη απομόνωση σε περιορισμένους χώρους, μακριά από τον έξω κόσμο και τις δραστηριότητες που προσφέρει, κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται βαρεμάρα, να είναι νευρικοί, να γίνονται εύθικτοι.

H περφόρμανς «No Escape» αντικατοπτρίζει αυτή τη νέα πραγματικότητα, θυμίζοντας στον κόσμο ότι πρέπει να αξιολογήσει την τρέχουσα έλλειψη σύνδεσης με το φυσικό περιβάλλον του.

Ο «φασκιωμένος» περφόρμερ υποχρεώνεται να προσαρμόσει τις κινήσεις του καθώς συρρικνώνεται ο κόκκινος κύκλος. Αρχικά, ο χώρος είναι αρκετά ευρύς ώστε να μπορεί να κινείται στην περίμετρο του κύκλου. Εντούτοις, στο τέλος σωριάζεται στο έδαφος, λόγω της δυσκολίας που έχει να κινηθεί, λόγω κούρασης, λόγω ιλίγγου.

Οι μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν στην περφόρμανς είναι μάσκες που είχαν χρησιμοποιηθεί και στη συνέχεια πεταχτεί ως απορρίμματα, αλλά καθαρίστηκαν λεπτομερώς και απολυμάνθηκαν για τις ανάγκες του πρότζεκτ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα