Πολιτική

Νωχελικά το ΧΑ, χαμηλός τζίρος και πιέσεις στις τράπεζες


Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών οι οποίες εντάθηκαν λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Σε γενικές γραμμές ο τζίρος κυμάνθηκε ξανά σε χαμηλά επίπεδα. Η πορεία της ελληνικής αγοράς κινήθηκε βάσει του γεγονότος ότι οι διεθνείς αγορές "έδειξαν χαρακτήρα" μπροστά στην είδηση της εκλογής Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι γνωστέ αδυναμίες στο ΧΑ είναι γνωστές: Απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, νευρικότητα ενόψει διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο κρίσιμων ζητημάτων όπως τα "κόκκινα δάνεια", το χρέος, τα δημοσιονομικά κλπ.

Έτσι οι εγχώριοι επενδυτές φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερο προβάδισμα στις εξελίξεις της 2ης αξιολόγησης αλλά και της συζήτησης για το χρέος παρά το φαινόμενο Τράμπ. Ενδεχομένως αυτό να αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα έναντι άλλων αγορών αφού οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε ένα από τα δύο - ή και στα δύο- μέτωπα θα μπορούσε να ανανεώσει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Το τελυταίο διάστημα πάντως, βάσει των στοιχείων για τον μήνα Οκτώβριο αυξήθηκαν οι θέσεις των ξένων επενδυτών και το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΧΑ επί το συνόλω.

Κάποια έξτρα κρίσιμα στοιχεία όμως πρέπει πλέον να συνυπολισθούν: Αρχικά η Ευρώπη μπαίνει σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι πολιτικών εξελίξεων τους επόμενους μήνες με πρώτο το δημοψήφισμα στην Ιταλία και έπειτα τις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις με αποκορύφωμα τις γερμανικές εκλογές.

Παράλληλα, οι επενδυτές διατηρούν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις γύρω από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Η πλειοψηφία οικονομολόγων και αξιωματούχων σχεδόν προεξοφλεί μια αύξηση επιτοκίων από την Fed στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ενώ ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ έχει επισημάνει πολλές φορές την διάθεση στήριξης της οικονομίας με όλα τα "εργαλεία" που διαθέτει. Στο τελευταίο σημείο ποντάρει και η ελληνική αγορά, αναφορικά με την πολυπόθητη ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE)

Σήμερα, για μια ακόμη φορά η εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο ήταν αρνητική, ένα μόνιμο στοιχείο - καταλύτης για το σύνολο του ΧΑ. Έντονο προβληματισμό προκαλούν πλέον οι κωλυσιεργείες στην ανάδειξη των διοικήσεων στις τράπεζες, κάτι που αποτυπώνεται και από τις τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου. Ρόλο στην εικόνα της αγοράς διαδραματίζουν και τα διάφορα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών, αισθητά μειωμένο όμως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της διεθνής συγκυρίας.

Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 582,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 582,52 μονάδων (-0,77%) και 589,54 μον. (+0,43%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 38,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,8 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 1.536,40 μονάδες, ενώ στο -0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 746,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,37% στις 653,39 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,51%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,59%.

Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε απώλειες 2,65% κλείνοντας στα 0,184 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με μεγαλύτερες απώλειες 4% στα 0,144 ευρώ. H Eurobank επίσης σε αρνητικό έδαφος κατά 1,70% στα 0,519 ευρώ και Alpha Bank με απώλειες 1,89% στα 1,56 ευρώ.

Σε άλλους τίτλους:

ΑΤΤ -1,61%

ΟΛΠ -0,63%

ΜΥΤΙΛ -0,20%

ΑΡΑΙΓ -2,89%

ΟΠΑΠ -2,18%

ΔΕΗ +0,34%

ΕΥΔΑΠ -0,73%

ΟΛΘ -0,33%


 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις