Διεθνή

Ντε Γκίντος/αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Πιθανή ύφεση στην Ευρωζώνη


Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανόν να γνώρισε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους και πιθανότατα θα συνεχίσει να δυσκολεύεται, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

"Οι δείκτες δείχνουν μια οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το β' εξάμηνο του 2023", δήλωσε ο ντε Γκίντος σε ομιλία του την Τετάρτη. "Τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο και οι προοπτικές κλίνουν προς τα κάτω".

Παρά την πιο ήπια οικονομική επέκταση και τα πρώτα σημάδια διόρθωσης στην αγορά εργασίας, η ισχυρή υποχώρηση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε πέρυσι είναι πιθανό να είναι λιγότερο έντονη το 2024, είπε.

"Ο γρήγορος ρυθμός αποπληθωρισμού που παρατηρήσαμε το 2023 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το 2024 και μάλιστα να σταματήσει προσωρινά στις αρχές του έτους, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο", είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέδριο στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν μια ήπια ύφεση για την οικονομία των 20 χωρών της ζώνης του ευρώ, παράλληλα με μια ανώμαλη πορεία επιστροφής στον στόχο πληθωρισμού 2% της ΕΚΤ. Τελευταία, στοιχηματίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν την άνοιξη - νωρίτερα απ' ό,τι έχουν σηματοδοτήσει οι περισσότεροι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ αποφεύγει συστηματικά να κηρύξει πρόωρα μια νίκη ενάντια στην άνοδο των τιμών καταναλωτή, με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται ξανά στο 2,9% από πέρυσι τον Δεκέμβριο, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η Τράπεζα μελετά προσεκτικά τις μισθολογικές εξελίξεις, οι οποίες θα χρειαστούν μερικούς μήνες για να γίνουν σαφείς.

Ο Francois Villeroy de Galhau, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Τράπεζα πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή το 2024 - χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Ο Κροάτης Boris Vujcic δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οποιαδήποτε ενέργεια πριν από το καλοκαίρι είναι απίθανη, αν και ο Πορτογάλος Mario Centeno σημείωσε ότι δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε για πλήρη σαφήνεια στους μισθούς, επιμένοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων μέσα στο α' εξάμηνο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα