Άμυνα & Διπλωματία

NYT: Η Frontex εξετάζει να αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα


Ο επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής Frontex ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι η υπηρεσία ενδέχεται να αναστείλει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα εξαιτίας χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων μεταναστών, αποσύροντας πιθανώς δεκάδες συνοριοφύλακες, πλοία και αεροσκάφη από μια βασική πύλη προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Η συγκεκριμέν αξιολόγηση, βρίσκονται σε εσωτερική έκθεση, η οποία και αναφέρεται στο δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι η σχετική εξέλιξη ακολουθεί ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες την τελευταία δεκαετία στη Μεσόγειο.

Οι ΝΥΤ αναφέρουν πως αυτή η καταστροφή  εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών, όπως εάν έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν το σκάφος ενώ βρισκόταν σε κίνδυνο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η έκθεση του αξιωματούχου Γιόνας Γκρίμχεντεν αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα σε σχέση με τις μεταναστευτικές πολιτικές της, αναφέροντας σειρά περιπτώσεων που δείχνουν άδικη μεταχείριση από πλευράς ελληνικών αρχών προς αιτούντες άσυλο και μετανάστες, όπως είπε, παραβιάζοντας εσωτερικούς κανόνες της υπηρεσίας.

Σαν παράδειγμα, επισημαίνεται ότι η υπόθεση που ερεύνησαν τον Μάιο, αναφέροντας ότι το ελληνικό Λιμενικό είχε συγκεντρώσει και εγκατέλειψε 12 αιτούντες άσυλο σε μια σχεδία στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα μωρό 6 μηνών.

Ο Γκρίμχεντεν, όπως σημειώνουν οι NYT, επαλήθευσε τα εν λόγω ευρήματα, κάνοντας λόγο για παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Σε εμπιστευτική έκθεση προς την ηγεσία της Frontex, ο Γκρίμχεντεν συμβουλεύει το συμβούλιο σχετικά με «πιθανά βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος δραστηριοποίησης του οργανισμού στην Ελλάδα, σε σχέση με το άρθρο 46», το οποίο προβλέπει απόσυρση λόγω παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη της περίπλοκης μεταναστευτικής πραγματικότητας σε μία από τις κύριες πύλες της Ευρώπης, συνέστησε επίσης, σε άλλη ενότητα της έκθεσης, να αυξηθεί η παρουσία και η δράση του οργανισμού προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καταχρήσεις.

Σύμφωνα με περίληψη του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γκρίμχεντεν πρότεινε «τα ισχυρότερα πιθανά μέτρα» ούτως ώστε να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα «με το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο», αναφέροντας ρητά την αναστολή των επιχειρήσεων στη χώρα.

Οι συστάσεις Γκρίμχεντεν δεν είναι δεσμευτικές και υπόκεινται στην έγκριση των κυβερνήσεων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα