Ενέργεια

Ο ΑΔΜΗΕ θέλει εταίρο στη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης -Θα πουλήσει 40%


Στρατηγικό επενδυτή-εταίρο στο μέγα-project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής θα αναζητήσει ο ΑΔΜΗΕ, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του έργου.

Εχοντας τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, ο ΑΔΜΗΕ σκοπεύει να παραχωρήσει σε στρατηγικό επενδυτή έως 40% των μετοχών της θυγατρικής του εταιρείας Αριάδνη Interconnection, που υλοποιεί το έργο.

 Το πακέτο μετοχών θα δοθεί υπό τον όρο ότι ο επενδυτής ή οι επενδυτές θα είναι συνεγγυητές στα νέα δάνεια που θα συνάψει η "Αριάδνη Interconnection".

Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση έως 40%.

Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από πολλές διεθνείς εταιρείες του κλάδου.

Πρώτος ενδιαφερόμενος η κινεζική State Grid, που συμμετέχει με 24% στον ΑΔΜΗΕ. Οι Κινέζοι είχαν εκφράσει επισήμως το ενδιαφέρον τους σε συνομιλίες που είχαν πραγματοποιηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, κατά την επίσκεψη του προέδρου Xi Jinping στην Αθήνα το 2019.

Ομως, το γεγονός ότι η State Grid είναι ήδη μέτοχος του ΑΔΜΗΕ, μπορεί να αποτελέσει κώλυμα και να χρησιμοποιηθεί από τις Βρυξέλλες ως πρόσχημα για αποκλεισμό των Κινέζων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα