Επιχειρήσεις

Ο αποτυχημένος φόνος της Attica Bank


Από τον Γκίκα Μάναλη στην αμφισβήτηση της ΑΜΚ και της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα συμφέροντα, οι πολιτικοί, οι έκπτωτοι τραπεζίτες και τα funds

Αν και η Attica Bank διαθέτει μόλις το 3% της εγχώριας αγοράς και δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των συστημικών τραπεζών, με μικρό και συρρικνούμενο δίκτυο καταστημάτων, εν τούτοις συγκεντρώνει δυσανάλογα μεγάλο ενδιαφέρον. Έκπτωτοι τραπεζίτες, πολιτικοί οπορτουνιστές και funds κοράκια επιχειρούν, συνεπικουρούμενοι από media και παπαγαλάκια, την αποσταθεροποίηση της τράπεζας. Πρόκειται όμως για έγκλημα διαρκείας καθώς επί 24 μήνες επιχειρείται η εξόντωση της τράπεζας είτε έμμεσα, είτε άμεσα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε όμως αντίκτυπο και στην κυβέρνηση η οποία στήριξε την τράπεζα στη βάση της πολιτικής για την ανάδειξή της σε αναπτυξιακό πυλώνα μικροχρηματοδοτήσεων και επενδυτικής τραπεζικής την επόμενη ημέρα.

Η προσπάθεια αυτή πλήττει όμως και την αξιοπιστία του επόπτη του συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς έχει συνυπογράψει τα πεπραγμένα της αμκ ενώ συνεχίζει να περιβάλει με το μανδύα της την εν εξελίξει έκδοση ΜΟΔ και την αναδιάρθρωσή της Attica Bank.

Ο κακοστημένος μηχανισμός, ο ελλιπής σχειδασμός και οι ερασιτέχνισμοί οδήγησαν τελικά στην παγίδευση ηθικών αυτουργών και εκτελεστών από τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Η (δεύτερη) απόπειρα φόνου

Έχοντας συγκεντρώσει 681 εκατ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου, υπερκαλύπτοντας το βασικό σενάριο (578 εκατ.) των stress tests, η Attica Bank σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζεται για την έκδοση ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) από 65 έως 80 εκατ. για την πλήρωση του εναπομένοντος ποσού για την κάλυψη και του δυσμενούς σεναρίου.

Με διαρροές σε περιφερειακά media, παρεμβάσεις σε εποπτικές αρχές επιχειρηματίες και έκπτωτοι τραπεζίτες επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου να κόψουν το νήμα της ζωής της τράπεζας, πολλές φορές με τη συνεργασία στελεχών εκ των έσω.

Αν και η πρώτη φάση του σχεδίου απέτυχε, καθώς η τράπεζα προορίζεται να αναδειχθεί σε εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο, αυτή τη φορά εξυπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Στη Νέα Δημοκρατία η σύγκρουση φατριών, Καραμανλικών-Μητσοτακικών, φαίνεται ότι εντείνεται και διευρύνεται. Σε αυτό το πλαίσιο στελέχη υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Σταϊκούρα, κατέθεσαν σχετική επερώτηση για τον τρόπο κάλυψης της αμκ της Attica Bank, αποστέλλοντας παράλληλα επιστολή στη διεύθυνση μη συστημικών τραπεζών της SSM και παρακάμπτοντας την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εγείροντας ζητήματα υψηλού προφίλ στελέχη της πτέρυγας των Καραμανλικών επιχειρούν να παγιδεύσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε στρατηγική υψηλών τόνων, περιορίζοντας τον χώρο για ελιγμούς και κληροδοτώντας του κόντρες και έριδες και μαζί στελέχη…

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εκεί καθώς αυτή τη φορά εμπλέκονται και mainstream media, καθώς το ζήτημα «αποκαλύπτουν» η Καθημερινή και ο Σκάι του ομίλου Αλαφούζου.

Τα συμφέροντα εδώ είναι ετερόκλητα καθώς τόσο ο Θέμης όσο και Γιάννης Αλαφούζος, ιδιοκτήτες της Καθημερινής και του Σκάι αντίστοιχα στόχο έχουν τη διατήρηση της τηλεοπτικής άδειας από τη μια πλευρά και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό από τη  άλλη, ενώ παράλληλα επαναβεβαιώνουν το δέσιμό τους στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη (για όσους ξεχνούν γρήγορα).

Το ΜΟΔ

Όπως είχε πρώτο επισημάνει το sofokleousin.gr από τις 16 Δεκεμβρίου η Attica Bank είχε έρθει σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος για μερική κάλυψη της αμκ και εν συνεχεία έκδοση ΜΟΔ για τη συμμόρφωση με το δυσμενές σενάριο των stress tests.

Εξ αρχής την τράπεζα είχαν προσεγγίσει δυο funds, το ένα εκ των οποίων, μέσω της κυβέρνησης, η περιπλοκότητα των απαιτήσεων που έθεταν όμως και το ιδιαίτερο καθεστώς που ζητούσαν καθυστερούσε τις συζητήσεις, με αποτέλεσμα η διοίκηση να αντιπροτείνει συμμετοχή στο ΜΟΔ, ως ασφαλέστερη λύση και για τις δυο πλευρές.

Το ένα εκ των δυο funds ζητούσε επιμόνως την ανάληψη της διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του στο ΜΟΔ, κατά παράβαση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε διακριτική μεταχείριση μετόχου.

Το βρετανικό fund, που παραμένει σε συζητήσεις, επιχειρεί να θέσει όρους που θα οδηγήσουν στην ανάληψη της διοίκησης της  τράπεζας από σχήμα ακόμα και χωρίς τη συναίνεση των μετόχων, στα πλαίσια ανταλλαγής της μειοψηφικής συμμετοχής που θα έχει μέσω του ΜΟΔ.

Σε αυτή τη φάση όπως έχει αποκαλύψει το sofokleousin.gr, η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλο fund του γαλλικής τράπεζας, το οποίο κινείται στα πλαίσια διακρατικής συνεννόησης.

Υπ αυτό το πρίσμα τα δημοσιεύματα και οι πολιτικές παρεμβάσεις, αν και δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο, καθώς τα πεπραγμένα της αμκ έχουν σφραγιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, στόχο έχουν την πρόκληση αστάθειας και την απομάκρυνση του τρίτου –και σοβαρότερου- παίχτη.

Με πιέσεις στη μετοχή και παράλληλα δημοσιεύματα επιτυγχάνεται η δημιουργία κλίματος πανικού, αμφισβήτησης με στόχο την εμπλοκή στις διαβουλεύσεις, ώστε να οδηγηθεί η τράπεζα σε λύσεις ανάγκης.

Ο πληρωμένος εκτελεστής

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που επιχειρείται η βίαιη ανακοπή της ζωής της Attica Bank, καθώς στο τιμόνι της τράπεζας επί υπουργίας Χρήστου Σταϊκούρα, είχε τοποθετηθεί ο Γκίκας Μάναλης, ο άνθρωπος που έβαλε λουκέτο στην FB Bank, του ομίλου Ρέστη και στην ΕΡΤ.

Επί ηγεσίας του Γκίκα Μάναλη οικοδομήθηκε ένα άκρως επικίνδυνο σύστημα το οποίο οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια την τράπεζα στα βράχια, με βαριές επιπτώσεις για την οικονομία, το ΤΣΜΕΔΕ, που έχει επενδύσει τεράστια ποσά ως βασικός μέτοχος και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, λόγω της έλλειψης πλουραλισμού και της υπερσυγκέντρωσης.

Μεθοδευμένες κινήσεις καλλιέργησαν κλίμα απαξίωσης στην πελατειακή βάση της τράπεζας, υπερδαπάνες και αντιμισθίες ανέδυαν οσμή σκανδάλων και η υποστελέχωση υπηρεσιών και δικτύου οδήγησαν σε δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα τον μηχανισμό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις