Αγορές

Ο Αρμαγεδδώνας που (δεν) έρχεται


Σε «παροξυσμό» οι αγορές. Κυνήγι κέρδους και μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων. Μετοχές, ομόλογα και ευρώ, οι «φούσκες» και οι κίνδυνοι

Μεγάλη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, νέα ιστορικά  ρεκόρ στη Wall Street, πιέσεις στα ομόλογα και στον χρυσό, ράλι ανάκαμψης του ευρώ που είχε «βουτήξει» νωρίτερα στα χαμηλά διετίες. Εντονη κινητικότητα στις αγορές, όπου η εξίσωση των ισορροπιών γίνεται όλο και πιο σύνθετη με την προσθήκη νέων παραμέτρων.  Οι μετακινήσεις κεφαλαίων που είχαν αρχίσει τις προηγούμενες μέρες, επιταχύνονται και γίνονται μαζικότερες, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα. 

Το χρήμα δεν ψάχνει τώρα ασφαλή καταφύγια – όπως συμβαίνει σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας – αλλά  κινείται με γνώμονα τις προσδοκίες γρήγορου κέρδους ή ικανοποιητικών αποδόσεων.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές διεθνών οίκων που έχουν χύσει πολύ μελάνι προφητεύοντας επερχόμενες καταστροφές στις αγορές, παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία τα τεκταινόμενα, αδυνατώντας να δώσεις πειστικές ερμηνείες.

Η άποψη στην οποία συγκλίνουν είναι ότι υπάρχει διεθνώς πολύ λιμνάζον χρήμα, το οποίο ψάχνει ευκαιρίες για κέρδους – και όταν  δεν τις βρίσκει, τις δημιουργεί.

Μεγαλώνει η «φούσκα»(;)

Κερδοσκοπικό χρήμα εισρέει πάλι στα χρηματιστήρια, δημιουργώντας νέα ανοδική δυναμική στις αγορές μετοχών, όπου οι διεθνείς οίκοι βλέπουν από καιρό «φούσκα» - η οποία συνεχίζει να φουσκώνει.

Οι απαισιόδοξοι λένε ότι πρόκειται για  «κύκνειο άσμα» - μια τελευταία ανοδική έξαρση πριν από τη μεγάλη πτώση. Το έχουν πει πολλές φορές από τον περασμένο Αύγουστο και έχουν εκτεθεί τόσο, ώστε να αντιμετωπίζονται περίπου σαν… «Μάρτυρες του Ιεχωβά» που περιμένουν τον Αρμαγεδδώνα.

Προς το παρόν, το χρήμα ακολουθεί τους αισιόδοξους και μετακινείται σε μετοχές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, 9 φορές στις 10 κερδίζει  - την άλλη καταστρέφεται.  Η προοπτική γρήγορου κέρδους  αποτελεί τώρα ισχυρό δέλεαρ, αλλά οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Μετακινείται και πολύ «συντηρητικό» χρήμα, που ήταν «παρκαρισμένο» σε ασφαλή καταφύγια – ομόλογα και χρυσό. 

 Ομόλογα και ευρώ

Το ιταλικό δημοψήφισμα και οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία δημιούργησαν πρόσκαιρες ανησυχίες στις Ευρώπη, που αξιοποιήθηκαν για να ανακάμψουν τα ομόλογα και να πιεσθεί χαμηλότερα το ευρώ,

Τώρα, με καταλύτη και τα θετικά στοιχεία στις ΗΠΑ που  δίνουν ώθηση στη Wall Street, το παιχνίδι παίζεται αντίστροφα: Το ευρώ ανακάμπτει θεαματικά, τα ομόλογα  των «ισχυρών» της Ευρωζώνης πιέζονται (οι τιμές υποχωρούν, οι αποδόσεις ανεβαίνουν), αν και  θεωρείται βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα επαναγορών χρεογράφων.

Τη Δευτέρα, ενώ τα  χρηματιστήρια έτρεχαν σε ρυθμούς μινι ράλι – παρά τις ανησυχίες για  την κατάσταση των ιταλικών και του φόβου μετάδοσης του προβλήματος – τα ομόλογα των  χωρών της Ευρωζώνης έχαναν έδαφος.  Πιέσθηκανι ακόμη και τα γερμανικά, των οποίων οι αποδόσεις ανέβηκαν κατά 4-5 μονάδες βάσης (που αντιστοιχούν σε ποσοστιαία μεταβολή 15%).

Στην «πρέσα» βρέθηκαν τα ιταλικά, τα γαλλικά και τα βελγικά ομόλογα. Μόνον το ελληνικό 10ετές κατέγραψε  μικρά κέρδη (η απόδοση του υποχώρησε κατά 5 μονάδες), προφανώς εν αναμονή θετικών ενδείξεων στο Eurogroup για αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους.

Αστρονομικές απόδόσεις στο forex

Το ευρώ που έπιασε χαμηλό 21 μηνών έναντι του δολαρίου υποχωρώντας στο 1,0507 (105,07 σεντς δολαρίου),  εκτινάχθηκε σε λίγες ώρες στο 1,0740. Αυτό το ριμπάουντ έδωσε στους παίκτες της αγοράς συναλλάγματος απόδοση  της τάξεως του 380%(!) επί του κεφαλαίου που διακινδύνευσαν

Υποχώρησε ακόμη και ο χρυσός, πού (κακώς) θεωρείται ως το πλέον ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας έντονης αστάθειας.

Η εικόνα στις αγορές μπορεί βέβαια να αλλάξει άρδην μέσα σε λίγες μέρες. Μέχρι τότε, καταλύτης για το ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης χρέους

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις