Πολιτική

Ο ΕΦΚΑ έρχεται, οι συντάξεις... θα μείνουν;


Την ίδια ώρα τα Ταμεία «ψυχορραγούν»

Εντονότατος προβληματισμός επικρατεί εν όψει της έναρξης λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από το νέο έτος, καθώς πέραν των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην πρετοιμασία του, το νέο ταμείο θα φέρει και βαριά κληρονομιά τις υπέρογκες συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων, συνολικά χρέη που ξεπερνούν τα 33 δισ. ευρώ και τους χαμηλούς συντελεστές εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών.

Μόλις δύο μήνες πριν το τέλος του έτους και –συν όλα τα προαναφερόμενα- ακόμα δεν έχει προετοιμαστεί το έδαφος για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερο από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους. 

Εν τω μεταξύ, τα Ταμεία «ψυχορραγούν», θέτοντας εν αμφιβόλλω τη δυνατότητα απρόσκοπτης καταβολής συντάξεων και παροχών. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά την προσφυγή του ΟΑΕΕ στον «κουμπαρά» του συστήματος, το ΑΚΑΓΕ, από το οποίο άντλησε περί τα 350 εκατ. ευρώ, στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτουν μία ζοφερή εικόνα για το Ταμείο:

Ενώ υπολείπεται ένα ολόκληρο τρίμηνο για τη λήξη του έτους, ο ΟΑΕΕ έχει από τέλος Σεπτεμβρίου απορροφήσει το 100% της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται. Ειδικότερα, έχει απορροφήσει 835 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 834 εκατ. ευρώ. 

Αναλόγως ανησυχητική είναι η εικόνα και σε άλλα ταμεία. Το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει το 83,9% των επιχορηγήσεων, 1,86 δισ. ευρώ από τα 2,217 δισ. ευρώ που δικαιούται και όπως φαίνεται θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσει απρόσκοπτα το έτος. 

Καθώς το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας δεν κατάφερε να αντλήσει τα κεφάλαια από το ΑΚΑΓΕ (αφού πρόλαβε ο ΟΑΕΕ) αναζητούνται άλλες λύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το ΙΚΑ, στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Φυσικά, τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Θεσμών και των τεχνικών κλιμακίων, που έχουν συμπεριλάβει πλέον στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και περίπου 1,5 δισ. ευρώ για καταβολή συντάξεων, οι οποίες ακόμη... δεν έχουν υπολογιστεί. Αυτό ως πρόβλεψη για τα ποσά που λαμβάνουν μαζεμένα εργαζόμενοι που αποχωρούν από την αγορά εργασίας και κάνουν δύο χρόνια ή και περισσότερο να πάρουν τις συντάξεις τους. 

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται επίσης και οι συντελεστές εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, στο τεχνικό μνημόνιο έχει αφιερωθεί ολόκληρο κεφάλαιο με στόχους: 

Για τον ΟΑΕΕ το μνημόνιο προβλέπει ότι ο συντελεστής εισπραξιμότητας πρέπει να αυξηθεί στο 65% μέχρι το τέλος του χρόνου από το 57% που ήταν στο τέλος του 2015. 

Για το ΙΚΑ προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 91% στο 95%, ενώ για το ΕΤΑΑ από το 63% στο 80% και για τον ΟΓΑ από το 72% στο 77%. Οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, κάτι που αποτυπώνεται και μέσα από τη συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο υπουργείο Εργασίας: 

1.     οι οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 19,5 δισ. ευρώ 

2.     Οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ φτάνουν στα 10,5 δισ. ευρώ 

3.     Τα χρέη προς τον ΟΓΑ ανέρχονται στα 1,429 δισ. ευρώ 

4.     Οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ χρωστούν 836 εκατ. ευρώ και στο ΤΣΜΕΔΕ περίπου 800 εκατ. ευρώ 

5.     Στο ΤΣΑΥ, τα χρέη ανέρχονται στα 315 εκατ. ευρώ ενώ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπάρχουν οφειλές περίπου 100 εκατ. ευρώ. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις