Επιχειρήσεις

Ο Ιβάν Σαββίδης "αφεντικό" στον ΟΛΘ- Κόντρα σε Αμερικανούς και ΕΕ


Ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, του Open TV και της "Σάριζα", γίνεται το απόλυτο "αφεντικό" στον ΟΛΘ (Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης), αποκτώντας άμεσα ή έμμεσα τον έλεγχο του 80% των μετοχών της εταιρείας. Το μόνο που χρειάζεται τώρα για να πάρει στα χέρια του την εταιρεία, είναι η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να ολοκληρωθεί ένα deal αγοράς πακέτου μετοχών από τους Γερμανούς μεγαλομετόχους του ΟΛΘ.

 Αν εξασφαλισθεί αυτή η έγκριση, ο Σαββίδης θα έχει κερδίσει τη μάχη με Αμερικανούς και ΕΕ, που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τον αποκλείσουν από τον ΟΛΠ, θεωρώντας τη συμμετοχή του ως προσπάθεια ενίσχυσης της ρωσικής οικονομικής διείσδυσης στην Ελλάδα.

Κατά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ κατάφερε να αποκτήσει συμμετοχή συμμαχώντας με Γερμανικό όμιλο διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων.

Πήρε 13,4% του ΟΛΠ μέσω της εταιρείας Beltera, και απέκτησε επίσης 30% στην εταιρεία Helanor, η οποία μέσω αλυσίδας θυγατρικών οffshore καταλήγει να ελέγχει το 67% του ΟΛΠ.Το υπόλοιπο 70% της Helanot κατέχει η Deutsch Invest Equity Partners

Ο όμιλος Σαββίδη συμφώνησε να εξαγοράσει το ποσοστό των Γερμανών στην Helanor. Ετσι θα εξασφαλίσει τελικά τον έλεγχο (66,7%) της κυπριακής εταιρείας SEGT, που κατέχει το 67% του ΟΛΘ.

Με τις κινήσεις αυτές η εταιρεία Beltera του ομίλου Σαββίδη, πέραν του 13,4% που διαθέτει ήδη, θα κατέχει εμμέσως επιπλέον 44% (μερίδιο που της αναλογεί μέσω των συμμετοχών). Στην πραγματικότητα θα ελέγχει το 80,3% των ψήφων και θα μπορεί να αποφασίζει για όλα στον ΟΛΠ.

Εμμεσος μέτοχος του ΟΛΘ (μέσω της κυπριακής SEGT) θα παραμείνει η γαλλική Terminal Link, η οποία ως εταίρος των Γερμανών κατείχε το 33,3% της SEGT - και θα διατηρήσει αυτό το ποσοστό ως εταίρος του ομίλου Σαββίδη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα