Πολιτική

Ο Ντράγκι στον αγώνα κατά του αποπληθωρισμού - Πως μπορεί να δώσει 900 δισ. ρευστότητα


O Ντράγκι θα επιχειρήσει αυτή την εβδομάδα τον 11ο γύρο του στον επικό αγώνα του κατά του αποπληθωρισμού. Μεταξύ όσων προβλέπουν ποσοτική χαλάρωση, η μέση εκτίμηση είναι για αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης στα 75 δισ. ευρώΜέχρι τώρα η ΕΚΤ αγοράζει κατά μέσο όρο 60 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα ενώ τον Φεβρουάριο ήταν 62 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο καταθέσεων κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,4%. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα εισαγάγει ένα κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων, ή ένα παρόμοιο σύστημα, για να μειώσει το φαινόμενο της μείωσης των τραπεζικών κερδών.

Τα εταιρικά ομόλογα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η πιο προφανής προσθήκη στο πρόγραμμα αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα διστάζει σε αυτό το σημείο.

Υπάρχει ωστόσο ένας τρόπος για τον Ντράγκι να δώσει μεγαλύτερη ρευστότητα.

Περίπου 900 δισ. δολ. κρατικών ομολόγων που πληροί τα κριτήρια ωρίμανσης για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ έχουν απόδοση μικρότερη από το επιτόκιο καταθέσεων κι αυτό τα θέτει εκτός προγράμματος. Μια μείωση 10 μονάδων βάσης στο -0,4% του επιτοκίου αυτή την εβδομάδα, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, θα απελευθέρωνε περίπου 478 δισ. δολ., σύμφωνα, με τον δείκτη Bloomberg Eurozone Sovereign Bond. Εάν η μείωση ήταν 20 και 30 μονάδες βάσης, τότε θα μπορούσαν να απελευθερωθούν επιπλέον 268 δισ δολ. και 157 δισ δολ. αντίστοιχα.

Το ρίσκο είναι οι ωφέλειες από μία τέτοια κίνηση είναι βραχυπρόθεσμες – οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει και άλλο από τότε που ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων το Δεκέμβριο.

Πάντως, το πρόγραμμα χαλάρωσης, μαζί με τη στοχευμένη αγορά μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες (γνωστή ως TLTROs), παράγει μεγάλες ποσότητες μετρητών που πρέπει κάπου να τοποθετηθούν. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ήταν κάτω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση. Σύμφωνα με το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, τα εν λόγω πλεονάζουσα κεφάλαια γίνονται κόστος για τις τράπεζες όταν τοποθετούνται στην ΕΚΤ κι αυτό βέβαια πιέζει τα κέρδη τους.

Ρευστότητα ανάλογα με το επιτόκιο κατάθεσης

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις