Πολιτική

Ο οίκος Christie’s βγάζει στο σφυρί… μετεωρίτες


Συνολικά 76 μετεωρίτες πρόκειται να διαθέσει σε δημοπρασία ο δημοπρατικός οίκος Christie’s στις 20 Απριλίου, και μάλιστα σε … τσουχτερή τιμή.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος επισημαίνει τη σπανιότητα των πολύτιμων αυτών λίθων, καθώς και το γεγονός πως το διαθέσιμο απόθεμα αναπληρώνεται μόνο περιστασιακά.

«Είναι ενδιαφέρον το πώς εκτιμάς την τιμή των μετεωριτών», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο James Hyslop, ειδικός που εργάζεται στον οίκο και οργάνωσε τη δημοπρασία. «Μπορεί να γίνει πραγματικά πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.

Ιστορικά, η τιμή των μετεωριτών εκτιμάται ανά γραμμάριο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όσο πιο βαρείς είναι, τόσο ανεβαίνει και η τιμή του.

Ωστόσο, πρόσφατα οι συλλέκτες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψιν τους και την αισθητική, αλλά και τις ιστορικές διαστάσεις των αντικειμένων αυτών. «Η βιομηχανία διαμαντιών χρησιμοποιεί τα τέσσερα C, εμείς χρησιμοποιούμε τα τέσσερα S» (size, shape, science, story – μέγεθος, σχήμα, επιστήμη, ιστορία), εξήγησε ο Hyslop.

Οι εκτιμήσεις των κομματιών ξεκινούν από 355 δολάρια μέχρι και άνω του 1,1 εκατ. δολαρίων για το μεγαλύτερο μετεωρίτη του κόσμου με ενσωματωμένα εξωγήινα πετράδια.

Ο ειδικός τόνισε πως πολλοί από τους μετεωρίτες που πωλούνται προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, ενώ κάποιοι έρχονται από μουσεία που αντάλλαξαν θραύσματα από τους ήδη υπάρχοντες μετεωρίτες τους για νέους «εκπληκτικά σπάνιους» μετεωρίτες.

Ο οίκος απολαμβάνει ήδη το ενδιαφέρον πολλών πιθανών αγοραστών από όλο τον κόσμο. «Είναι ένα ωραίο διεθνές κοινό», σχολίασε ο Hyslop. «Όχι μόνο οι παραδοσιακοί συλλέκτες μετεωριτών, αλλά και από τη διεθνή αγορά τέχνης», εξήγησε, προσθέτοντας ότι περίπου το 75% των αγοραστών μετεωριτών είναι άνδρες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις