Διεθνή

Ο «πόλεμος» για το ρούβλι εκτοξεύει το φυσικό αέριο - Αναδιπλώνεται η Ρωσία


Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει άμεση πληρωμή με ρούβλια - Πάνω από 124 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου

Ενώ στο στρατιωτικό-διπλωματικό μέτωπο προέκυψαν βήματα σύγκλισης, κατά τον χθεσινό γύρο συνομιλιών Ουκρανίας και Ρωσίας, η σύγκρουση Μόσχας με τη Δύση με «φόντο» την ενέργεια κλιμακώνεται συνεχώς. 

Το Κρεμλίνο «έπαιξε» δυνατά το χαρτί της διακοπής τροφοδοσίας με φυσικό αέριο της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο, εάν οι πληρωμές δεν γίνονται σε ρούβλι. Πρόκειται για τη ρωσική απάντηση,  για τα αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις που έχουν διττό σκοπό, εφόσον βεβαίως «ικανοποιηθούν»: να ενισχύσουν άμεσα και δραστικά το εθνικό νόμισμα και να ανακόψουν τη δυναμική των δυτικών κυρώσεων, δημιουργώντας ένα πιο ηπιότερο πλαίσιο που δεν θα προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στη ρωσική οικονομία.

Αναδίπλωση ή κίνηση τακτικής;

Η Ρωσία πάντως πριν από λίγο, σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναδίπλωση ή συνέχιση του ιδιότυπου παιχνιδιού με τη Δύση, ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.  Υποσχέθηκε, μάλιστα, μια σταδιακή μετάβαση, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Πριν από την έναρξη της σύρραξης στην Ουκρανία, η ισοτιμία ήταν 1 ευρώ προς 92 ρούβλια και τις προηγούμενες εβδομάδες εκτοξεύτηκε στα 142 ρούβλια. Ομως το ρωσικό νόμισμα ανακάμπτει το τελευταίο διάστημα και η ισοτιμία με το ευρώ διαμορφώνεταi σήμερα στα 94,52 ρούβλια. 

Η Δύση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των Ρώσων, τις οποίες χαρακτηρίζει εκβιασμό. Απορρίπτει πλήρως την πιθανότητα πληρωμής σε ρούβλια, σημειώνοντας ότι τα ισχύοντα συμβόλαια για τα φυσικό αέριο προβλέπουν εξόφληση σε ευρώ ή δολάρια. 

Η διελκυστίνδα ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζεται, εντείνοντας την ανησυχία και τους φόβους επενδυτών και ενεργειακής αγοράς, ότι η Ρωσία ενδεχομένως να τραβήξει το σκοινί στα άκρα, κλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αυτό το κλίμα αντανακλάται σήμερα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, εκεί όπου το ολλανδικό συμβόλαιο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, εκτινάχθηκε στα 124,5 δολάρια η μεγαβατώρα (αύξηση 14,5%), όταν χθες –όπου επίσης παρουσίαζε ισχυρή ανοδική τάση- κυμαινόταν στα 113,5.

«Θέλετε αέριο; Βρείτε ρούβλια»

Νωρίτερα o πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας. «Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα ο Βολόντιν. «Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τόνισε: «Χωρίς ρούβλια δεν υπάρχει φυσικό αέριο. Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την εντελώς διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει στις συνθήκες του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας. Και, φυσικά, οι εταιρείες πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι χρειάζεται απλώς οι εταίροι να αγοράσουν το νόμισμά μας, το ρούβλι, για να πληρώνουν το φυσικό αέριο». 

Η G7 απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν σε ρούβλια το αέριο

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.

Έκτακτη συνεδρίαση στο Υπ. Ενέργειας -Λήγει αύριο το τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμή αερίου σε ρούβλια

Επί του πιεστηρίου η είδηση που αναφέρει ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, καθώς αύριο 31 Μαρτίου εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια. Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα