Οικονομία

Ο Τραμπ "ανέβαλε" την επιβολή δασμών 50% στην Ε.Ε - Ποιοί κλάδοι απειλούνται


Ο Ντόναλντ Τραμπ, έκανε πίσω την Κυριακή το βράδυ σε σχέση με τις απειλές του για την άμεση επιβολή υψηλών δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας την αναβολή της σχετικής προθεσμίας έως τις 9 Ιουλίου, έπειτα από συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μόλις δύο ημέρες αφότου είχε κατηγορήσει την ΕΕ ότι είναι «πολύ δύσκολη στις διαπραγματεύσεις» και δήλωνε πως «οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά», ο Τραμπ αποφάσισε να μεταθέσει την εφαρμογή του σχεδίου για «οριζόντιο δασμό 50%» που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου.

Η αλλαγή ήρθε την Κυριακή, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τη φον ντερ Λάιεν, με τον Τραμπ να ανακοινώνει μέσω της πλατφόρμας Truth Social ότι επήλθε συμφωνία να μετατεθεί η προθεσμία για την επιβολή των δασμών στις 9 Ιουλίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μόρισταουν του Νιου Τζέρσεϊ, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι «η 9η Ιουλίου θα είναι η ημέρα» και πρόσθεσε: «Θα βρεθούμε σύντομα για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάτι».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην Ε.Ε να μειώσει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Η Ε.Ε, από την πλευρά της, προετοιμάζει αντίποινα περίπου 108 δισ. δολαρίων, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν ψύχραιμοι στην πρώτη τους αντίδραση.

Ποια προϊόντα της ΕΕ απειλούνται περισσότερο

Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτοί είναι οι κλάδοι και τα προϊόντα που κινδυνεύουν περισσότερο:

Φαρμακευτικά προϊόντα: Τα φάρμακα αποτελούσαν το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της ΕΕ προς τις ΗΠΑ το 2024, με εξαγωγές σχεδόν 80 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Αεροναυπηγική: Ο κλάδος είχε ήδη προειδοποιήσει για αυξημένο κόστος εξαιτίας των βασικών δασμών 10% που είχε επιβάλει ο Τραμπ. Οι εταιρείες του χώρου πιέζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για επιστροφή στο καθεστώς μηδενικών δασμών που ίσχυε από το 1979.

Αυτοκινητοβιομηχανία: Οι αυξημένοι δασμοί θα πλήξουν κατασκευαστές όπως Audi και Porsche που δεν διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, καθώς και τις Volvo, Mercedes-Benz και άλλες που εξάγουν απευθείας από την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ εξήγαγε 757.654 νέα οχήματα προς τις ΗΠΑ το 2024, αξίας 38,9 δισ. ευρώ, ενώ εισήγαγε μόλις 169.152 νέα οχήματα από τις ΗΠΑ, αξίας 7,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Τρόφιμα και ποτά: Αν και οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ, ποσό χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλους τομείς, έχουν υψηλό πολιτικό βάρος και αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο των αντίποινων.

Το διμερές εμπόριο αγροδιατροφικών πρώτων υλών, συστατικών και τελικών προϊόντων φτάνει τα 40 δισ. ευρώ. Προϊόντα όπως οι γαλλικές σαμπάνιες και το ιταλικό παρμεζάνα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών αγαθών που απειλούνται από αμερικανικά αντίμετρα, ενώ οι Βρυξέλλες εξετάζουν αντίποινα για αμερικανικά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Απειλές προς αμερικανικές εταιρείες

Ο Τραμπ είχε κλιμακώσει σημαντικά την εμπορική αντιπαράθεση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στοχοποιώντας ευθέως ακόμα και την Apple. Σε διαδοχικές αναρτήσεις του στην Truth Social την Παρασκευή, απείλησε την Apple με δασμούς 25% για τα iPhone που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

«Έχω ήδη ενημερώσει τον Τιμ Κουκ της Apple ότι περιμένω τα iPhone που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες να κατασκευάζονται εντός της χώρας, όχι στην Ινδία ή αλλού», έγραψε. «Αν αυτό δεν συμβεί, η Apple θα πρέπει να πληρώνει δασμό τουλάχιστον 25% στις ΗΠΑ».

Η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση την Παρασκευή, ακολουθώντας τη γενικότερη καθοδική πορεία της αγοράς.

Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ έχει τη νομική δυνατότητα να επιβάλει δασμούς σε μεμονωμένες εταιρείες. Όταν ρωτήθηκε σχετικά την Παρασκευή, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα στοχεύσει μόνο την Apple. Ανέφερε ότι η Samsung και άλλοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων θα αντιμετωπίσουν παρόμοιους δασμούς μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το τελευταίο διάστημα, ο Τραμπ δεν διστάζει να επιτεθεί φραστικά σε αμερικανικές εταιρείες που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των πολιτικών του, συμπεριλαμβανομένων των Walmart και Amazon.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται να συνεχίζουν τις εμπορικές συνομιλίες, παρά τις εντάσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες συγκρούσεις γύρω από την τεχνολογία των ημιαγωγών. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι «πολλές σημαντικές εμπορικές συμφωνίες» θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις