Αγορές

ΟΔΔΗΧ: Γιατί πρότεινε ανταλλαγή ομολόγων του PSI


Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους απηύθυνε πρόσκληση σε κατόχους ομολόγων PSI, που δεν είχαν λάβει μέρος στο swap του 2017, για ανταλλαγή με νέα υφιστάμενα ομόλογα ή για την εξαγορά τους με μετρητά.

Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει στην ουσία το μέγεθος των παραπάνω εκδόσεων, παρέχοντας έτσι την ευχέρεια στην ΕΚΤ να αγοράσει ακόμη περισσότερα ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ. Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της, δεν μπορεί να κατέχει πάνω από το 50% μίας ομολογιακής έκδοσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ήδη να «έχει πιάσει ταβάνι» για ορισμένες εκδόσεις ομολόγων, ενώ οι αγορές κρατικού χρέους συνεχίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΔΔΗΧ, το ύψος των ομολόγων αναφοράς (η δεξαμενή δηλαδή μέσα από την οποία η ΕΚΤ μπορεί να αντλεί ομόλογα) ανέρχεται σε περίπου 67 δισ. ευρώ.

Η πρόσκληση αφορά ομολογιούχους με τίτλους που λήγουν το 2023, 2024, 2025, προκειμένου να τους ανταλλάξουν με ομόλογα αναφοράς (7εοτύς, 15ετούς, 20ετούς διάρκειας) που λήγουν το 2027, 2033,2037 και 2042. Ως προθεσμία λήξης της προσφοράς τέθηκε η Παρασκευή 10 Δεκέμβριου 2021. Η ανταλλαγή αφορά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα