Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1)  Η κυβέρνηση καλείται μέχρι τον Σεπτέμβριο να λύσει τον «γόρδιο» δεσμό των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν πριν εισέλθει στην τελική της ευθεία η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να καταστρώσει την στρατηγική της αναφορικά με το κεφαλαιώδες ζήτημα των εργασιακών. Ωστόσο παρόλο που επίσημα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την β’ αξιολόγηση, σε παρασκηνιακό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο, οι εμπλεκόμενες πλευρές στέλνουν τα μηνύματά τους και επιχειρούν να θέσουν εξ ΄αρχής τους όρους τους.

Η κυβέρνηση δια μέσου του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου επιχειρεί  σε πρώτη φάση να διαχειριστεί σε επικοινωνιακό επίπεδο, τις αιτιάσεις των δανειστών σχετικά με τα εργασιακά. Ο κ.Κατρούγκαλος έσπευσε να… υποβιβάσει το ζήτημα που ανέκυψε χθες με το έγγραφο του ΔΝΤ που έκανε λόγο για μειώσεις στον κατώτερο μισθό και εφαρμογή νόμων «εργασιακής ζούγκλας», λέγοντας ότι το επίμαχο έγγραφο των θεσμών δεν απευθύνεται καν στην κυβέρνηση, αλλά είναι ένα υπόμνημα προς την Επιτροπή Ειδικών, η οποία ετοιμάζει το έδαφος για την επίσημη διαπραγμάτευση πάνω στα εργασιακά. Μάλιστα ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μόνο τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. 

Ανεξάρτητα σε ποιον απευθύνεται το κείμενο, το ΔΝΤ φαίνεται να «παγιώνει» σε επίπεδο διαπραγμάτευσης τη θέση ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πρέπει να «ψαλιδισθεί» και αυτό αναμφίβολα θέτει ισχυρούς προβληματισμούς στη κυβέρνηση αναφορικά με την διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση, που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση δεν έχει χρόνο για εφησυχασμό, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει φέρει εις πέρας μιας σειρά από προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, κυρίως με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

2) Κόντρα στο… ρεύμα πήγε ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς διαφώνησε στην ομόφωνη γραμμή των υπολοίπων μελών για την Ρωσία. Αυτό αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», που αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αντέδρασε άμεσα στην στάση διαφοροποίησης του Ελληνα πρωθυπουργού.

Κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, υπήρξε «σύμπνοια» απόψεων αναφορικά με την αποστολή ισχυρού μηνύματος προς τη Ρωσία για τη συμπεριφορά της στην ανατολική Ευρώπη. Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ζήτησε τον τερματισμό της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα και συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

3) Με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρουβέν Ριβλίν συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψή του στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και επισήμανε ότι αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης στον ερευνητικό τομέα.

«Το Ισραήλ μπορεί να μας διδάξει πολλά για το πως στηρίζονται νέες επιχειρήσεις, πως μεγαλώνουν, πως προσελκύουν κεφάλαια και πως τελικά δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, που πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία σήμερα», επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης και συμπλήρωσε

4)Στις Βρυξέλλες υπάρχει δυσφορία για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται  στην υλοποίηση προαπαιτούμενων, αλλά οι υπουργί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν τώρα σημαντικότερα και πιό επείγοντα ζητήματα να αντιμετωπίσουν. Στη σημαρινή συνεδρίαση του Eurogroup κυρίαρχα θέματα  είναιτο μέγα πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών και η δημοσιονομική κατάσταση  στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Το ελληνικό ζήτημα απουσιάζει από την ατζέντα του Συμβουλίου και τα συζητηθεί μόνον στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, σε τετ α τετ συναντήσεις του  Ευ. Τσακαλώτου με ομολόγους του.

Αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί ακροθιγώς σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, θεωρείται βέβαιο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα γίνει αποδέκτης της ενόχλησης των ομολόγων του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία αντιστοιχούν στην υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

5) Με ταχείς ρυθμούς  προχωρά η ταυτοποίηση των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς και σύντομα θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φακέλων 1.000 φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που είχαν διοχετεύσει σε ελβετικές τράπεζες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον 5.000 πρόσωπα από τα 10.500 της λίστας.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Μπόργιανς. Οι δηλώσεις έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ντίσελντορφ, όπου ξεκίνησαν τα  σεμινάρια επιμόρφωσης  στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της ΓΓΔΕ, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

7) Μηνύματα που έχουν ως κύριους αποδέκτες τη Γερμανία και την Ανγκελα Μέρκελ, έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μέσω συνέντευξης του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais». Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του με τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν και εφαρμόζονται στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Η λιτότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη. Είναι αλήθεια ότι κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση, που περιελάμβανε μέτρα λιτότητας. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ευρώπη καταγράφει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης», επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε

8) Στη κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της βρέθηκε η Πορτογαλία καθώς νίκησε τη Γαλλία μέσα στο "σπίτι" της με 1-0 στη παράταση. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ήταν αντικειμενικά το αουτσάιντερ και τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο όταν ο σταρ της Ρονάλντο αποχώρησε στο 25ο λεπτό λόγω τραυματισμού.

Τα πρώτα 60 λεπτά οι Πορτογάλοι στάθηκαν καλά στο ματς, δείχνοντας πως δεν επηρεάστηκαν από την απουσία του αρχηγού τους με εξαίρεση μια καλή φάση του Γκριεζμάν με τον γκολκίπερ Πατρίσιο να αποκρούει φανταστικά τη κεφαλιά του Γάλλου. Ο ρυθμός του αγώνα ανέβηκε από κει και έπειτα με τη Γαλλία να γίνεται πιο επικίνδυνη. Η μεγάλη φάση του τελικού ήρθε για τους «τρικολόρ» στο 66΄ με τον Γκριεζμάν να χάνει τεράστια ευκαιρία από τη μικρή περιοχή, όταν αστόχησε με κεφαλιά όντας εντελώς μόνος του μετά τη σέντρα του Κομάν.

9) Η Ανγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο Brexit, τονίζοντας ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα.

«Σε ό,τι αφορά την γερμανική πολιτική λιτότητας, η Γερμανία υποστήριξε μια θέση - όχι μόνη της -, η οποία λέει ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι είδαμε, όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, ότι η Ελλάδα έχει 14% έλλειμμα, και βρήκαμε το σωστό μίγμα», τόνισε η κ.Μέρκελ, απαντώντας έτσι στον Μπαράκ Ομπάμα που αμφισβήτησε ανοιχτά την πολιτική ενότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη.

10) Το θρόνο της Silicon Valley ως πρωτεύουσας πόλης στη συγκέντρωση επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capitals), που κατευθύνονται στον τομέα της Xρηματοοικονομικής Tεχνολογίας (Financial Technology-FinTech) αποσπά, πλέον, η Νέα Υόρκη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τελευταία συγκέντρωσε το 1ο τρίμηνο του 2016, περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια που προορίζονται για εταιρείες - νεόκοπες ή πιο ώριμες - του πολλά υποσχόμενου τομέα του Fintech.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις