Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1) Στο γνωστό γαϊτανάκι των διαπραγματεύσεων (αξιολόγηση, προσφυγικό κλπ) εισέρχεται για μια ακόμη φορά η ελληνική ηγεσία, αυτή τη φορά για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Το έναυσμα έδωσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ ο οποίος μετά το πέρας της συνεδρίασης έθεσε το θέμα επί τάπητος σε βραχυπρόθεσμό ορίζοντα. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλευση των Θεσμών στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Χαρακτηριστικότερο στοιχείο όμως είναι το μπαράζ τοποθετήσεων γύρω από το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Βίοι αντίθετοι, για την ώρα, όσον αφορά τις θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας καθώς από την μια πλευρά ο Μισέλ Σαπέν δηλώνει την ικανοποίηση του, ενώ ο "σκληρός" Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ρίχνει τους τόνους και υποβαθμίζει το ζήτημα ως ένα θέμα πρεστίζ.

Από την άλλη πλευρά, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τη Σμύρνη χθες αργά το βράδυ εξαπέλυσε πυρά για το σύστημα που έχει διαμορφωθεί που είναι - όπως είπε - «δομημένο με τέτοιο τρόπο όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων». Όπως τόνισε πρόκειται για την κοινωνικά επιζήμια "οικονομία του χρέους". Στο λόγο του έσπευσε, τέλος, να ασκήσει ξανά σκληρή κριτική στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι το πρόγραμμά του περιελάμβανε «σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού»...με την συνεχή απειλή από τους δανειστές, την χρεοκοπία. Αξιοσημείωτη είναι επίσης όσον αφορά το περιεχόμενο και την χρονική συγκυρία της παρεμβασης του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής που ζητά κάτι παραπάνω από μια απλή ελάφρυνση του χρέους!

«Θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα. Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται, πλέον, στο τραπέζι και δεν θα πρέπει να διατηρούμε έπ' άπειρον την αγωνία γι' αυτό», τόνισε ο κ. Σαπέν.

Στην Ελλάδα άλλωστε δόθηκε η υπόσχεση ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της, αφού εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο «όγκο» από αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι, στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως αυτός που τάσσεται συνεχώς υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ, που όμως, διατηρεί και την πιο άτεγκτη στάση αναφορικά με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που οφείλει να λάβει η Ελλάδα.

2)Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής του κουαρτέτου από χθες το βράδυ για το δεύτερο και πιο κρίσιμο γύρο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) καθώς και ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζιαμαρόλι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι, πιθανόν στις 14.00, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

3)Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει η προσφυγική κρίση. Από τη μία, οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα επιβιώνοντας κάτω από άθλιες συνθήκες και με ελάχιστο φαγητό. Από την άλλη, οι χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να σηκώνουν φράχτες για να αντιμετωπίσουν τις ροές, και το πρόβλημα φτάνει και αγγίζει ακόμα και τις χώρες της Βαλτικής.

Η  η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία εντείνουν τους ελέγχους και εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, καθώς εκφράζουν ανησυχία ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, από την στιγμή που ο «βαλκανικός διάδρομος» συνεχίζει να «στενεύει» επικίνδυνα. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Την ίδια ώρα, οι Σλοβένοι και οι Σέρβοι σφραγίζουν τα σύνορά τους. θέτοντας νέους περιορισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, θα περνάνε μόνο όσοι θα θελήσουν να μείνουν στη χώρα και όσοι κριθεί ότι συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, για να διαβούν τα σύνορα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για ανθρωπιστικούς λόγους. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

4)Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής του κουαρτέτου από το βράδυ της Τρίτης για το δεύτερο και πιο κρίσιμο γύρο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τα ραντεβού με την κυβέρνηση ξεκινούν από σήμερα. Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών είναι το φορολογικό. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να πέσει η φορολογική κλίμακα στα εισοδήματα, η φορολόγηση αγροτών και η φορολόγηση ενοικίων.

5)Αν ο βρετανικός λαός καταθέσει αγωγή διαζυγίου στις 23 Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακτήσει κάποια αυτονομία στη χάραξη πολιτικής, αν και πολύ λιγότερη από όση έχουν υποσχεθεί οι ακτιβιστές υπέρ του Brexit. Αυτή η πρωτόγνωρη ανεξαρτησία όμως, θα μπορούσε να έρθει με ένα πολύ υψηλό κόστος. 

Το Brexit θα αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήδη μαστίζεται από πολλαπλές κρίσεις, θα δημιουργήσει χάος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, θα βλάψει τη βρετανική οικονομία και θα μπορούσε ακόμα και να οδηγήσει στη διάλυση του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου, αν το εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) τηρήσει την υπόσχεσή του να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, αν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσε ακόμα και να προκαλέσει δημοψήφισμα εξόδου, σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

6)O Ντράγκι θα επιχειρήσει αυτή την εβδομάδα τον 11ο γύρο του στον επικό αγώνα του κατά του αποπληθωρισμού. Μεταξύ όσων προβλέπουν ποσοτική χαλάρωση, η μέση εκτίμηση είναι για αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης στα 75 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ αγοράζει κατά μέσο όρο 60 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα ενώ τον Φεβρουάριο ήταν 62 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο καταθέσεων κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,4%. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα εισαγάγει ένα κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων, ή ένα παρόμοιο σύστημα, για να μειώσει το φαινόμενο της μείωσης των τραπεζικών κερδών. Τα εταιρικά ομόλογα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η πιο προφανής προσθήκη στο πρόγραμμα αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα διστάζει σε αυτό το σημείο.

7)Τις δυνάμεις τους αποφάσισαν να ενώσουν η ιαπωνική Canon και η Toshiba,  σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei. Συγκεκριμένα, η Canon φέρεται πως ετοιμάζεται να εξαγοράσει την μονάδα ιατρικού εξοπλισμού της Toshiba έναντι 700 δισ. γεν (6,2 δισ. δολάρια). Η Toshiba έχει "βγάλει στο σφυρί" την συγκεκριμένη μονάδα προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωσή της, μετά το λογιστικό σκάνδαλο. Οι "μνηστήρες" είναι πολλοί, και ιδιαίτερα ιαπωνικές εταιρείες. 

8)Σε πλήρη αντίθεση με την διαδικτυακή επίθεση της Τζένιφερ Καπριάτι, έρχεται η δήλωση στήριξης της Σερένα Γουίλιαμς στο πρόσωπο της Μαρία Σαράποβα μετά την παραδοχή της τελευταίας για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η Νο1 τενίστρια του κόσμου δήλωσε σοκαρισμένη από την είδηση, ωστόσο παραδέχθηκε ότι αναγνωρίζει το θάρρος και την ειλικρίνεια της Σαράποβα: «Πιστεύω ότι ήταν μια έκπληξη για τους περισσότερους. Αλλά την ίδια στιγμή, είναι θετικό το γεγονός ότι στάθηκε τόσο ειλικρινής και θαρραλέα ώστε να παραδεχθεί τι έχει συμβεί».

9)Στην πρωτοπόρα στην μουσική και ειδικά την ηλεκτρονική, Clara Rockmore, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google. Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής η Rockmore γεννήθηκε σαν σήμερα το 1922 στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας και θεωρείται η μάστερ του θέρεμιν. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που ενέπνευσε συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, Led Zeppelin, Beach Boys, Pixies, Placebo, Portishead και Radiohead.

Επιπλέον, θεωρείται ο προπομπός του σύνθεσάιζερ. Η Clara Rockmore πέθανε στην Νέα Υόρκη στις 10 Μαΐου 1998, σε ηλικία 88 ετών.

10)Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τυνησίας σκότωσαν έξι τζιχαντιστές στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησαν στην πόλη Μπεν Γκερντάν, στα σύνορα με τη Λιβύη. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές στην πόλη αυτή, κατά της διάρκεια επίθεσης μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές.

Η στρατιωτική επιχείρηση έγινε αργά χθες το βράδυ και είχε ως στόχο ένα σπίτι στην Μπεν Γκερντάν, όπου έγιναν και 10 συλλήψεις υπόπτων, ενώ κατασχέθηκε και ποσότητα οπλισμού, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αναπτύσσουν δράση στη γειτονική Λιβύη, κυρίως στην πόλη Σύρτη, επιδιώκοντας τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις