Αγορές

Οι 3+1 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του ΧΑ


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μετά από εβδομαδιαία άνοδο 3,3% που δημιουργεί προσδοκίες για συνέχιση της ανάκαμψης. Στην προοπτική αυτή συνηγορεί η αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, μετά την ανάδειξη του Μπάιντεν  στην προεδρία των ΗΠΑ και τη θετική έκβαση του εκλογικού θρίλερ.

Η πορεία της πανδημίας κια οι οικονομικές επιπτώσεις της προκαλούν βέβαια ανησυχίες στο ΧΑ, οι οποίες όμως αντισταθμίζονται εν μέρει από επιχειρηματικές εξελίξεις και από την απόφαση-έκπληξη της Moody's να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν τις επόμενες μέρες αναμένονται πολλά γεγονότα και ειδήσεις που μπορεί να επηρεάσουν  την ελληνική αγορά, ανεξάρτητα από την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Wall Street, που πιθανότατα θα ανοίξουν σήμερα με σημαντικά κέρδη και ανοδικές διαθέσεις, επικροτώντας την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.

 Ειδήσεις και εξελίξεις

Αύριο το βραδυ θα γίνουν γνωστές οι αλλαγές στη σύνθεση των ελληνικών δεικτών της Morgan Stanley (MSCI), που ανάλογα με το εύρος τους μπορεί να προκαλέσουν αναδιαρθρώσεις θέσεων, μετακινήσεις κεφαλαίων και κάποια μεταβλητότητα στην αγορά.

Είδηση πολύ μεγαλύτερης σημασίας και ίσως καθοριστική για την πορεία των τραπεζικών μετοχών και συνολικά της αγοράς, αναμένεται την Τετάρτη: Ο SSM θα “αποφανθεί” αν η Τρ. Πειραιώς μπορεί/πρέπει να πληρώσει  στο Δημόσιο τα 165 εκατ. ευρώ τόκους των ομολογιών CoCos –  αν δηλαδή θα οδηγηθεί σε κρατικοποίηση ή όχι.

 Θα ακολουθήσουν σημαντικές ειδήσεις από το μέτωπο των επιχειρήσεων:

  • Οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της Coca Cola/HBC την Τετάρτη, του “Τιτάνα” και του ΟΤΕ την Πέμπτη
  • Τα νεότερα από την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης των δραστηριοτήτων σταθερής τηλεφωνίας του ομίλου ΟΤΕ/ Romtelecom στη Ρουμανία
  • Η αγορά αναμένει επίσης ασφαλέστερες ενδείξεις  όσον αφορά τις πιθανότητες πώλησης της Vivartia, η οποία θα καταστήσει εμφανέστερη τη “γύμνια” της MIG.

Αμεσος και επόμενος στόχος του ΓΔ

Αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι οι ποικίλες επιδράσεις που θα δεχθεί η αγορά, θα αυξήσουν τη μεταβλητότητα και το βραχυχρόνιο ρίσκο.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, ο ΓΔ που ξεκινά σήμερα από τις 588,1 μονάδες, βρίσκεται σε περιοχή σημαντικής αντίστασης (585-590 μονάδες),  όπου θα συναντήσει μάλλον δυσκολίες. Αν την υπερβεί, η ανοδική κίνηση μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα έως τις 615-620  μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα