Χρηστικά

Οι 6 όροι για να γλιτώσουν τεκμήρια και φόρους τα μπλοκάκια


Αν δεν χαρακτηριστούν μισθωτοί, θα φορολογηθούν με τον τεκμαρτό τρόπο όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Έξι προϋποθέσεις πρέπει να συγκεντρώνει ο εργαζόμενος με μπλοκάκι, προκειμένου να κατοχυρώσει φέτος το αφορολόγητο όριο που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και να αποφύγει τη φορολογία με 9% από το πρώτο ευρώ, ως ελεύθερος επαγγελματίας, όπως και τα τεκμήρια.

Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, πρέπει να πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα εξασφαλίσουν αφορολόγητο όριο εισοδήματος που κυμαίνεται από 8.636 έως και 12.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Έτσι εξασφαλίζεται έκπτωση φόρου 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, 900 ευρώ με δύο παιδιά, κατά 1.120 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Στον αντίποδα, τα μπλοκάκια που δεν πληρούν τις έξι προϋποθέσεις, θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ, με 22% στο τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000 ευρώ μέχρι τα 20.000 ευρώ και με 28%-44% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, αφαιρώντας από τα συνολικά τους έσοδα τις επαγγελματικές δαπάνες. Το υπόλοιπο ποσό που θα απομείνει θα φορολογηθεί με την κλίμακα, αλλά, χωρίς το αφορολόγητο των μισθωτών.

Στην παγίδα των τεκμηρίων

Όμως αν δεν χαρακτηριστούν μισθωτοί, τα  μπλοκάκια θα πέσουν στην παγίδα του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο αυτό θα φορολογηθούν για ελάχιστο εισόδημα 10.920 ευρώ, ακόμη και αν έχουν λιγότερα έσοδα και χωρίς κανένα αφορολόγητο και έκπτωση φόρου.

Οι 6 κανόνες

Για να αποφύγουν τις «περιπέτειες» με την Εφορία, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, πρέπει να συγκεντρώνουν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..
  2. Να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.
  3. Να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.
  4. Να μην εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.
  5. Το εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση να μην υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ετησίως, εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί ταυτόχρονα και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων. Στην περίπτωση αυτή το πραγματικό εισόδημα όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. την ευνοϊκή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς.
  6. Να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία - σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) - δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως "ελευθέριο επάγγελμα". Οι δραστηριότητες αυτές είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικοσυνθέτη, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, τραγουδιστή-καλλιτέχνη των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας, αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, επιμελητή, διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα