Χρηστικά

Οι 7 διασταυρώσεις της Εφορίας στις φορολογικές δηλώσεις!


Πρώτοι στόχοι όσοι υπέβαλαν... ελαφρύτερες τροποποιητικές δηλώσεις και οι ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή

Ελεγκτικές επαληθεύσεις σε χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ από την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου και αφού στο μεταξύ τη Δευτέρα ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά και τη νέα ολιγοήμερη παράταση που χορηγήθηκε.

Οι διασταυρώσεις θα επικεντρωθούν σε φορολογούμενους για τους οποίους έχουν χτυπήσει «καμπανάκια» στο taxisnet κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ή περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή ή το σύστημα έμμεσων τεχνικών ελέγχου της ΑΑΔΕ που επιλέγει προς έλεγχο.

Αναλυτικότερα, το ελεγκτικό πλάνο της ΑΑΔΕ για την επαλήθευση των στοιχείων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος προβλέπει τα ακόλουθα:

  1. Τον έλεγχο των δηλώσεων των φορολογουμένων οι οποίοι υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις με τις οποίες προέκυψε επιστροφή φόρου. Πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες υποβλήθηκε κανονικά η αρχική δήλωση, και το αποτέλεσμα ήταν χρεωστικό. Κατόπιν ο φορολογούμενος υπέβαλε τροποποιητική δήλωση με την οποία δήλωσε είτε περισσότερες δαπάνες (στους κωδικούς 049-050) είτε δωρεές είτε μείωσε το ύψος των εισοδημάτων ή των τεκμαρτών δαπανών του.
  2. Τον έλεγχο των φορολογουμένων που η αρχική δήλωση έδειξε μηδενικό αποτέλεσμα ή μικρή επιστροφή φόρου η οποία διευρύνθηκε με την τροποποιητική δήλωση.
  3. Τον έλεγχο των φορολογουμένων που με την αρχική φορολογική δήλωση και χωρίς την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, έλαβαν μεγάλη επιστροφή φόρου.
  4. Τον έλεγχο των φορολογουμένων, των οποίων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωση προέβλεπε την πληρωμή φόρου, και με την τροποποιητική το ποσό του φόρου μειώνεται σημαντικά.
  5. Τον έλεγχο των φορολογουμένων, οι οποίοι στα προηγούμενα χρόνια είχαν χρεωστικά εκκαθαριστικά, αλλά για φέτος προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος.
  6. Τον έλεγχο των φορολογουμένων με υψηλές τεκμαρτές δαπάνες, καθώς και εκείνων που φέτος εμφάνισαν λιγότερες τεκμαρτές δαπάνες σε σχέση με πέρυσι.
  7. Ελέγχους σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα και ειδικά από βραχυχρόνιες μισθώσεις, με αντιπαραβολή των στοιχείων των δηλώσεων με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πλατφόρμες.

Φέρτε τα δικαιολογητικά

Στις ύποπτες περιπτώσεις που εντοπίζονται από τους ελεγκτές, η ΑΑΔΕ, αποστέλλει, ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις στους υπόχρεους, οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν εντός 15 ημερών στην οικεία ΔΟΥ για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά, από τα οποία προκύπτει ότι πράγματι, τα στοιχεία που ανέγραψαν στο ηλεκτρονικό έντυπο του Ε1 είναι ορθά και δικαιολογείται η επιστροφή του φόρου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα