Αγορές

Οι αγορές περιμένουν "μηνύματα" από Fed και ΕΚΤ - Απνοια στο ΧΑ, κλειδί τα Παράγωγα


Σε συνθήκες απόλυτης συναλλακτικής άπνοιας συνεχίζεται στο χρηματιστήριο το τεστάρισμα αντοχών και στηρίξεων, ενώ στις διεθνείς αγορές είναι εμφανής η απουσία τάσης, εν αναμονή "μηνυμάτων" από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης για τις προοπτικές στο μέτωπο των επιτοκίων. Μικρές απώλειες της τάξεως του 0,30% καταγράφουν οι βασικοίι δείκτες  του ΧΑ, στο κόκκινο οι περισσότερες μετοχές.  Μεικτή εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να ενισχύεται κατά 0,35% και τον FTSE-100  στο -0,30%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κερδίζει 0,60%.

Η έξαρση της πανδημίας, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και ο υψηλός πληθωρισμός διαμορφώνουν ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία στις αγορές, συντηρώντας την αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας, την εξέλιξη των επιτοκίων και τις επιδόσεις πολλών επιχειρηματικών κλάδων. Η τιμή του φυσικού αερίου που υποχωρούσε νωρίτερα μέχρι -6%, ανακάμπτει τις τελευταίες ώρες, προσεγγίζοντας τα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος. Ουδέτερες ενδείξεις από τα futures της Wall Street, ώς προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί σήμερα.

Επιφυλακτικότητα και απροθυμία ανάληψης ρίσκου στο ΧΑ, εν αναμονή κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή, όπου θα παιχθεί το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ημερών.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι σε τρεισήμιση ώρες συνεδρίασης ο συνολικός τζίρος είναι μόλις... 12,6 εκατ. ευρώ!

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι ώσπου να κλείσουν τα Παράγωγα, θα συνεχισθεί η συσσώρευση στην περιοχή των 877-890 μονάδων.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρά κέρδη, αλλά γρήγορα οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, αποκτώντας αρνητικό πρόσημο. Μετά τις 11:30 κινούνται σα χαμηλά ημέρας με μικρές διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά μέχρι τις 889,11 μονάδες (+0,42%). Υποχωρώντας στη συνέχεια σημείωσε χαμηλό -0,35% στις 882,33 μονάδες.  Τώρα βρίσκεται στις 883,5 μονάδες με απώλειες περίπου 0,20%.

Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,20% στις 2.123,2 μονάδες. Χωρίς ουσιώδη μεταβολή ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,85% και εν συνεχεία υποχώρησε μέχρι -0,49%. Τώρα χάνει περίπου 0,35%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+0,5%). Στον αντίποδα Πειραιώς -0,8%, Alpha και Eurobank -0,4%. Αμετάβλητη η Εθνική.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips αξιόλογα κέρδη σημειώνει μόνον η ΕΧΑΕ (+1,9%). Με θετικό πρόσημο Σαράντης +0,7%,  ΟΤΕ και ΟΠΑΠ +0,3% ΑΔΜΗΕ +0,2%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες  Ελλάκτωρ και Jumbo -1,3%,ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,1%,  ΕλβάλΧαλκόρ -0,8%. 

Στα mid caps .μετοχές προηγείται η Quest με +2,2% Ακολουθούν Autohellas +1,1%, Elton +0,6%, Φουρλής +0,4%. Στον αντίποδα Ιντρακάτ -1,8%, Ολυμπιακή Τεχνική -1,7%, Ευρωπαίκή Πίστη -1,5%, Intracom -1,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα