Ελλάδα

Οι δραματικές αλλαγές στο κλίμα της Αττικής μέχρι το 2100


Ανοδος της μέγιστης θερμοκρασίας ακόμα και κατά πέντε βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα, επιπλέον 60 μέρες καύσωνα το έτος και μείωση των βροχοπτώσεων έως και 31% περί το 2100! Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα επιστημονικής δυστοπίας, αλλά για εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα πιο δυσμενή σενάρια για την κλιματική αλλαγή, εφόσον δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ανάσχεσή της. Μάλιστα, βαριές θα είναι οι επιπτώσεις και για την πολύ κοντινή περίοδο του 2031-2050, όπου προβλέπεται άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας από 1,4-2° C και 12% μείωση των βροχοπτώσεων.

Τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής μελετήθηκαν για πρώτη φορά αναλυτικά για συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, καθώς οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι διαφορετικές στον αστικό ιστό, στις βόρειες και ανατολικές ακτές, στα νησιά νότια της Περιφέρειας, αλλά και στην ορεινή βόρεια και βορειοδυτική Αττική. Ο υπολογισμός έγινε από τον δρ. Χρήστο Γιαννακόπουλο (διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) σε συνεργασία με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή δρα Κωνσταντίνο Βαρώτσο, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2081-2100, εκτιμάται αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς Κελσίου στον κυρίως αστικό ιστό και στα νησιά και έως 4,5 βαθμών στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής. Το μετριοπαθές σενάριο δίνει επίσης αύξηση 2° C. Αλλά και την περίοδο 2031-2050 προβλέπεται άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας μεταξύ 1,4 και 2° C, µε πιο ήπια άνοδο στα βορειοανατολικά.

Εως και κατά 60 θα είναι αυξημένες οι ημέρες καύσωνα στο Λεκανοπέδιο και στα νησιά της Αττικής (Σαλαμίνα, Αίγινα κ.λπ.) προς το έτος 2100, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Στο μετριοπαθές σενάριο, οι μέρες καύσωνα αυξάνονται κατά 23 στον αστικό ιστό και κατά 12,5 στα βόρεια και ανατολικά. Για την περίοδο 2031-2050, οι μέρες καύσωνα αυξάνονται από 10 έως 20, χωρίς να ξεφεύγουν ούτε οι ορεινές περιοχές.

Τα σενάρια

Η δυσφορία θα είναι έντονη και τις νύχτες, αφού θα αυξηθούν οι χαρακτηριζόμενες τροπικές νύχτες, δηλαδή εκείνες που το θερμόμετρο δεν πέφτει κάτω από τους 20° C, ώστε να ψυχρανθούν αρκετά η ατμόσφαιρα και οι αστικές υποδομές. Στο δυσμενές σενάριο, οι τροπικές νύχτες αυξάνονται κατά 85 στη δυτική και στη βόρεια Αττική και κατά 69 στο κέντρο, στα νότια και στα παράλια. Στο μετριοπαθές σενάριο, αυξάνονται κατά 37-42 στο απώτερο μέλλον και κατά 26-31 στο εγγύς μέλλον.

Η ετήσια βροχόπτωση προβλέπεται να μειωθεί κατά 31% και 12% αντίστοιχα στο απώτερο και στο εγγύτερο μέλλον, µε βάση το δυσμενέστερο σενάριο. Το μετριοπαθές σενάριο δίνει αντίστοιχα μείωση 14% το διάστημα 2081-2100 και 10% την περίοδο 2031-2050, κυρίως στα νότια της Αττικής. Οι ημέρες βροχής θα μειωθούν μακροπρόθεσμα, με βάση το δυσμενές σενάριο, έως και κατά 27 στους ορεινούς όγκους και κατά 20 μέρες στην υπόλοιπη Αττική, ενώ και το πιο ευνοϊκό σενάριο δίνει μείωση κατά 7-11 μέρες. Για το κοντινότερο μέλλον, προβλέπεται μείωση από 2 έως 10,5 μέρες, ανάλογα µε την περιοχή και το σενάριο.

Πηγή:«Καθημερινή»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις