Χρηστικά

Οι εφοριακοί βγήκαν παγανιά!


Την έναρξη των επιτόπιων φορολογικών ελέγχων από την Εφορία σήμανε η λήξη του lockdown, καθώς από τον Απρίλιο ξεχύθηκαν στους δρόμους τα ελεγκτικά συνεργεία

Την έναρξη των επιτόπιων φορολογικών ελέγχων από την Εφορία σήμανε η λήξη του lockdown, καθώς από τον Απρίλιο ξεχύθηκαν στους δρόμους τα ελεγκτικά συνεργεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα οι έλεγχοι στην αγορά  πύκνωσαν τον Μάιο και θα ενταθούν στους επόμενους μήνες, με αιχμή βασικά την τουριστική περίοδο από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.

Πάντως μέχρι το τέλος του έτους, θα πραγματοποιηθούν πάνω από 43.000 φορολογικοί έλεγχοι, σχεδόν διπλάσιοι από εκείνους, που πραγματοποιήθηκαν το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και τον Απρίλιο διενεργήθηκαν 2.996 μερικοί επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στην αγορά, με τους αριθμούς να αυξάνονται ανάλογα με τα βήματα ανοίγματος της αγοράς.

Έτσι, από 484 ελέγχους τον Δεκέμβριο, 581 τον Φεβρουάριο και 821 τον Μάρτιο, τον Απρίλιο αυξήθηκαν στους 1.110. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021 προβλέπει τη διενέργεια 46.720 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, που σημαίνει, ότι απομένει η πραγματοποίηση τουλάχιστον 43.000 ελέγχων μέχρι το τέλςο του έτους. 

Στο επίκεντρο ο τουρισμός

Εντός των ημερών θα δημοσιευτεί και η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή με την οποία θα ζητείται η εθελοντική μετάθεση εφοριακών υπαλλήλων που υπηρετούν σε ΔΟΥ της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων, σε εφορίες των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, καθώς και παραλιακών προορισμών της ηπειρωτικής χώρας.

Στόχος είναι να στελεχώσουν τις ΔΟΥ συγκεκριμένων καλοκαιρινών προορισμών, στους οποίους θα επικεντρωθούν φέτος οι έλεγχοι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα μάλιστα με την τακτική που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ τα τελευταία χρόνια, οι εφοριακοί ελεγκτές θα είναι με μαγιό και θα παριστάνουν τους τουρίστες, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και όταν διαπιστώνουν φορολογική παράβαση θα παρεμβαίνουν.

Κεντρικός στόχος είναι οι έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης και αν διαπιστωθούν παραβάσεις, ο έλεγχος θα διευρύνεται στα βιβλία της επιχείρησης.

Τι είναι ο προληπτικός έλεγχος

Προληπτικός είναι ο φορολογικός έλεγχος, που γίνεται με σκοπό τη διαπίστωση εφαρμογής των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και την εκπλήρωση των ληξιπρόθεσμων εν γένει φορολογικών υποχρεώσεων της επιχείρησης.

Στοχεύει κυρίως, με την αιφνίδια παρουσία των υπαλλήλων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή εκτός αυτής κατά τη διακίνηση, να αποτρέψει τους φορολογούμενους από τη διάπραξη φορολογικών παραβάσεων.

Οι ελεγκτές έχουν την εξουσιοδότηση να λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε άλλου βιβλίου ή στοιχείου ή εγγράφου, εκτός από αυτά που τηρούνται υποχρεωτικά ή προαιρετικά, καθώς και κάθε περιουσιακού στοιχείου, που βρίσκεται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία ή στο κατάστημα κάθε άλλου υπόχρεου.

Επίσης, οι ελεγκτές μπορούν, οποιαδήποτε εργάσιμη για τον υπόχρεο ώρα, να λαμβάνει γνώση, να ελέγχει και να θεωρεί όλα τα βιβλία και στοιχεία που ορίζονται από τη νομοθεσία, καθώς και αυτά που τηρούνται προαιρετικά από τον υπόχρεο και να λαμβάνει γνώση οποιουδήποτε άλλου βιβλίου, εγγράφου ή στοιχείου και κάθε περιουσιακού στοιχείου που βρίσκεται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία ή στο κατάστημα κάθε άλλου υπόχρεου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα