Πολιτική

Οι εξελίξεις στη νόσο του Πάρκινσον – ο ρόλος του ασθενούς και του φροντιστή


 Η Ακαδημία Νευροεπιστημών είναι ένα πανελλήνιο επιστημονικό σωματείο με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης στις επιστήμες του νευρικού συστήματος. Η Ακαδημία γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από τη συμπλήρωση της πρώτης περιγραφής της νόσου Πάρκινσον, διοργανώνει την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 εκδήλωση για το ευρύ κοινό με τίτλο «Nόσος Parkinson: Θεραπευτικές επιλογές. Τι υπάρχει σήμερα – τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον. Η εκδήλωση θα γίνει στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αίθουσα Ιλισσός - Ώρα Έναρξης: 17.00 μ.μ.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωση της εκδήλωσης οι κ.κ. Γεώργιος Τάγαρης, Νευρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Νευρολογική Κλινική Γ.Ν.Α. “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ” και Στάθης Παντελής, Νευρολόγος, Διευθυντής Νευρολογικού Τμήματος Νοσοκομείου “Mediterraneo” συζήτησαν με τους δημοσιογράφους υγείας τις εξελίξεις σχετικά με τη Νόσο του Πάρκινσον, τι υπάρχει σήμερα και τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον. 

Όπως ανέφεραν οι γιατροί, σήμερα η διάγνωση της νόσου μπορεί να επιτευχθεί με  αρκετή βεβαιότητα ακόμα και σε πρώιμα στάδια, με βάση την κλινική εξέταση από τον ειδικό νευρολόγο αλλά και με την βοήθεια κάποιων  ειδικών απεικονιστικών μεθόδων, όπως είναι το σπινθηρογράφημα των βασικών γαγγλίων (DΑT scan). 

Ενώ αναφορικά με τις θεραπείες τόνισαν ότι, υπάρχουν φάρμακα με τα οποία μπορούν  να αντιμετωπίσουν με εξαιρετική επιτυχία τα συμπτώματα της πρώιμης νόσου (συνήθως τρόμος σε ένα άκρο, δυσκαμψία και βραδύτητα στις κινήσεις) αλλά και να κρατήσουν σε καλή λειτουργική κατάσταση τον ασθενή με προχωρημένη νόσο, προσαρμόζοντας κατάλληλα την φαρμακευτική αγωγή.

Οι ομιλητές σημείωσαν επίσης ότι γίνονται έρευνες για νέα φάρμακα και ευελπιστούμε σύντομα να έχουν οι επιστήμονες στη θεραπευτική τους φαρέτρα νέες θεραπείες. 

Ωστόσο, συμβουλεύουν τους ασθενείς με Πάρκινσον για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου τους να ακολουθούν τα εξής:

Να ρωτάνε το γιατρό τους και να γνωρίζουν ουσιαστικές και χρήσιμες πληροφορίες για την πάθησή τους (π.χ. μη κινητικά συμπτώματα, διακυμάνσεις της έντασης των συμπτωμάτων)

Η ενημέρωση αυτή θα τους βοηθήσει να αξιολογούν τα συμπτώματά τους κατά σειρά σοβαρότητας και να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με το γιατρό τους. 

Να λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους, να συμπληρώνουν τα ημερολόγια με τα συμπτώματά τους, να ακολουθούν τις διατροφικές συμβουλές του γιατρού τους και να τον επισκέπτονται τακτικά.

Τέλος, είναι σημαντικό για την καλή εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα της ζωής των ασθενών η συμμετοχή τους σε ομάδες, συλλόγους, κλινικές μελέτες κ.λπ.

Επίσης, όπως επεσήμαναν, ένα σημαντικό και αποτελεσματικό φάρμακο για τη νόσο του Πάρκινσον είναι η φυσική δραστηριότητα, καθώς συμβάλει στην αύξηση της νευροπροστασίας και της συναπτικής διαβίβασης, στη μείωση του οξειδωτικού στρες και των μιτοχονδριακών δυσλειτουργιών με αποτέλεσμα την πρόληψη ή καθυστέρηση της νόσου ή τη βελτίωση της κινητικότητας και της καθημερινότητας σε ανθρώπους που έχουν ήδη έκδηλα συμπτώματα. 

Το μήνυμα για τη νόσο Πάρκινσον  είναι ότι αντιμετωπίζεται, όπως λένε οι ειδικοί, υπό την προϋπόθεση της ενεργούς συμμετοχής του ασθενούς και της καλής συνεργασίας με τον ειδικό γιατρό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις