Με Άποψη

Οι εξοπλισμοί και «το ψωμί του φτωχού»*


Οι ΗΠΑ είχαν κατορθώσει πολλές φορές στο παρελθόν να αποτρέψουν έναν πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μπορούσαν να το κάνουν γιατί και οι δύο χώρες αγόραζαν τον πολεμικό τους εξοπλισμό κυρίως από τις ΗΠΑ.

Επί δεκαετίες υπήρχε μάλιστα και ένα κλειδί ισορροπίας, μιά προκαθορισμένη αναλογία (7 προς 10), βάσει της οποίας η Ουάσιγκτον τροφοδοτούσε τις δυο χώρες με στρατιωτικό εξοπλισμό, καθοδηγώντας έτσι και τη χρήση των όπλων.

Οι δυο χώρες απαλλάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό από αυτή την ''κηδεμονία'' -φυσικά και λόγω αλλαγής της γεωπολιτικής κατάστασης. Μπορούν λοιπόν τώρα να κινηθούν χωρίς τους παλιούς περιορισμούς, προωθώντας τα συμφέροντά τους.

Η Τουρκία έχει αυξήσει προ πολλού μαζικά τον εξοπλισμό της. Παράλληλα, αναπτύσσοντας δική της αμυντική βιομηχανία έχει εξασφαλίσει κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας από τους διεθνείς προμηθευτές οπλικών συστημάτων

. Η Ελλάδα που λόγω της οικονομικής κρίσης έμεινε πίσω, θέλει τώρα να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος, σχδιάζοντας μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Και επειδή ο Μακρόν φάνηκε τόσο ''αλληλέγγυος'' προς την Ελλάδα στη σύγκρουση με την Τουρκία, η Αθήνα αγοράζει σε ένδειξη ευγνωμοσύνης μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία από τη Γαλλία.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται θα επιβαρύνει τους πολίτες και των δυο χωρών.  Ακόμη και χωρίς καταστροφικό πόλεμο, αυτοί θα "πληρώσουν το μάρμαρο". Διότι τα χρήματα που θα δοθούν για εξοπλισμούς, θα λείψουν από αλλού.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία η οικονομία είναι ισοπεδωμένη. Δυσκολευόμενοι να βρουν λύσεις για την ανάταξη της οικονομίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο συντηρητικός Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πυροδοτούν όλο και περισσότερο την ένταση, ακολουθώντας το δόγμα ότι ''ο εθνικισμός είναι το ψωμί των φτωχών''.

Η ΕΕ απλώς παρακολουθεί και επιτρέπει στον Μακρόν να συν-πυροδοτεί, αντί να κλείσει με αποφασιστικότητα το κενό που άφησε η αποχώρηση των ΗΠΑ.

Φτάνεις στο σημείο σχεδόν να εύχεσαι να επιστρέψουν οι Αμερικανοί... Για να βάλουν χαλινάρι στον Ερντογάν, να επιβάλουν συνεννόηση και να κρατήσουν σε τάξη την περιοχή.

* Αρθρο της Tageszeitung

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα