Πολιτική

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία των ανθρώπων


Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει άρδην ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Επιχειρήσεις έκλεισαν, καριέρες καταστράφηκαν και πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με τα χρέη τους που έγιναν  δυσθεώρητα. Συνέπεια της οικονομικής κρίσης είναι και η οικονομική ανέχεια, δηλαδή απώλεια κάποιων status στην ζωή του καθενός, είτε πρόκειται για δουλειά, είτε πρόκειται για σπίτι, είτε πρόκειται για οικογένεια. 

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο κ. Στάθης Μπαρτζώκας ο οποίος έχει ειδικευτεί στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, αυτό που παρατηρείται σήμερα στην οικονομική κρίση, είναι ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των αγχωμένων και καταθλιπτικών ανθρώπων. Οι λέξεις απειλή για το άγχος και απώλεια για την κατάθλιψη, δείχνουν πιο σωστά τα μεγέθη. Όταν το άτομο απειλείται στην δουλειά του ή στην δόση του σπιτιού του, αισθάνεται άγχος και πολλές φορές απέραντη θλίψη. 

Όπως λέει ο κ. Μπαρτζώκας, δεν είναι τυχαίο ότι έχουν φουντώσει οι αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή γενικευμένου άγχους, κρίση πανικού, ψυχαναγκαστική διαταραχή και κοινωνική φοβία). Η χώρα είναι αγχωμένη και καταθλιπτική στο σύνολό της. Έχουμε αυξημένα ποσοστά αλκοολισμού, τοξικομανίας, τζόγου και άλλων ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών, τα οποία δείχνουν ότι έχει χαθεί η ισορροπία. Όταν κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές, όταν δεν ξέρεις δηλαδή τι σου ξημερώνει, είναι φυσιολογικό να έχουν αυξηθεί και οι ψυχιατρικές αλλά και οι ψυχοσωματικές διαταραχές. Πολλές παθήσεις της παθολογίας (ελκώδης κολίτιδα, έλκος στομάχου, διαταραχή ευερέθιστου εντέρου) έχουν ψυχιατρικό υπόβαθρο. Άλλοι εκδηλώνουν κατευθείαν μια ψυχοπαθολογική διαταραχή και άλλοι την εκφράζουν μέσω μιας παθολογίας του σώματος.

Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική διαταραχή που στις μέρες μας παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, επειδή οι άνθρωποι χάνουν πολλά από τα προηγούμενα κεκτημένα τους. Άλλος χάνει το σπίτι του λόγω χρεών στην τράπεζα, άλλος χάνει την δουλειά του, άλλος κλείνει την επιχείρηση που είχε και έτσι πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Η έλλειψη οικονομικής δυνατότητας πολλές φορές δεν επιτρέπει στον πάσχοντα να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό, με αποτέλεσμα η διαταραχή να διαιωνίζεται.

Ο Έλληνας σήμερα παίρνει πολύ εύκολα φάρμακα που του προτείνουν συγγενείς και φίλοι, παρά ο γιατρός. Είναι διαπιστωμένο σε όλες τις μελέτες ότι μόνο 2 στους 10 καταθλιπτικούς πάνε στον ψυχίατρο και από αυτούς το 50% δεν παίρνει ή δεν θέλει να πάρει αγωγή. Συμπερασματικά λοιπόν λέμε ότι στην σημερινή Ελλάδα έχουμε αύξηση των αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο γιατρός, «όλοι θα πρέπει να αναλογιστούμε πως οικονομική κρίση έχει παρατηρηθεί σε πολλές εποχές, σε διάφορα κράτη και ειδικά στη χώρα μας. Και μέσα σ’ αυτή, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες υπήρξαν σπουδαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες, αλλά και διάσημοι καλλιτέχνες σε όλους τους τομείς (ζωγραφική, γλυπτική, μουσική και όλες οι άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες).»

Γι’ αυτό, λοιπόν, από το να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια να σταματήσει η κρίση με κάποιο «μαγικό» τρόπο ώστε να μπορέσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι ή να έχουμε δουλειά, καλό είναι να αναλάβουμε δράση. Με θάρρος, υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία.  Να γίνουμε καλύτεροι στο αντικείμενό μας, να αποκτήσουμε περισσότερες δεξιότητες, ώστε να μην να μην περιμένουμε από τους εκάστοτε κυβερνώντες να διαμορφώσουν τις τύχες μας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις