Επιχειρήσεις

Οι φυσικές καταστροφές, οι αγορές τα fintech και η Ελλάδα


Insurtech και Fintech δημιουργούν νέα δεδομένα στην προσέγγιση των κινδύνων ανοίγοντας νέους δρόμους στους αντασφαλιστές για την μεταφορά των κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Η νέα αυτή πολιτική ενισχύεται από την αύξηση των αναγκών και από τις νέες συνεχιζόμενες τάσεις που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, σύμφωνα με την S&P.

της Ελενας Ερμείδου

Συνεπώς δια μέσου των νέων εργαλείων της τεχνολογίας, αυξάνεται ακόμα περισσότερα και η παρουσία των υβριδικών επενδυτικών κεφαλαίων. Τα νέα αυτά κεφάλαια που αναμένεται να πέσουν στην αγορά σύντομα θα δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε οι αντασφαλιστές να μεταφέρουν τους ήδη υπάρχοντες και νέους κινδύνους στις αγορές κεφαλαίων.

Και έτσι από την μία τα Insurtech και Fintech γίνονται σύμμαχοί των αντασφαλιστών και από την άλλη ανταγωνιστές τους. Κυρίως οι παραδοσιακοί ανταγωνιστές θα πρέπει να προσαρμόσουν τα μοντέλα τους και να εκπονήσουν στρατηγικές διαφοροποίησης των κινδύνων, προτείνει η S&P, ώστε να καταφέρουν να προστατεύσουν τα μερίδια τους.

Η στρεβλή πραγματικότητα

Ζήτημα σοβαρό με τις φυσικές καταστροφές έχει η Ελλάδα και το οποίο παραμένει άλυτο. Το κράτος αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους, είτε πρόκειται για ζημιές από πλημμύρες, τυφώνες, φωτιές, σεισμούς χωρίς να έχει συνάψει συνεργασία με αντασφαλιστές για την μεταφορά των εν λόγω κινδύνων στις αγορές. Το αποτέλεσμα είναι το κόστος να επωμίζεται μέσω αυξήσεων στην φορολογία όλοι οι πολίτες, το κράτος να αποδυναμώνεται οικονομικά, και η καταβολές των πόρων καθώς δεν υπάρχουν έμπειροι εμπειρογνώμονες και οι περιουσίες δεν είναι ασφαλισμένες να γίνονται με μη δίκαιο τρόπο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις