Πολιτική

Οι καλύτερες χώρες για έναρξη επιχείρησης - και γιατί


 Η νέα γενιά του εργατικού δυναμικού έχει ατύπως ονομαστεί η «επιχειρηματική γενιά». Και όχι αδίκως, αφού πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 66% των νέων στις ανεπτυγμένες οικονομίες προσανατολίζεται στην επιχειρηματικότητα. Άλλωστε, η οικονομία είναι πλέον τόσο παγκοσμιοποιημένη, που είναι τώρα ευκολότερο από ποτέ για κάποιον να ανοίξει μία επιχείρηση σε μία ξένη χώρα, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται τεράστια οικονομική στήριξη για το κάνει.

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι πια εάν μπορεί κάποιος να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στο εξωτερικό, αλλά σε ποιά ακριβώς χώρα τον συμφέρει περισσότερο να ξεκινήσει μία νέα επιχείρηση. Όσο αφορά αυτό, τα τελευταία δεδομένα προκρίνουν τις εξής χώρες:

Μαλαισία

Η Μαλαισία είναι ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό κέντρο στον Ισλαμικό κόσμο. Μεγάλο μέρος των Ισλαμικών χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων εδρεύει στη χώρα, καθιστώντας την ιδιαίτερα «φιλική προς το επιχειρείν».

Η κατάταξη της Μαλαισίας ως προς αυτό ανεβαίνει σε πολλές σχετικές λίστες, δεδομένου ότι είναι πιο φιλελεύθερη από πολλές από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες. 

Η χώρα συνεχίζει να προσελκύει διεθνείς επενδυτές τόσο σε επίπεδο startups, όσο και μεγάλων ομίλων.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είχε υποχωρήσει στις σχετικές λίστες τα τελευταία χρόνια, καθώς η οικονομία της ανέκαμπτε μετά το χάος της κατάρρευσης του 2008, αλλά οι οικονομικές ανησυχίες συνέχιζαν να δυσχεραίνουν την επιχειρηματικότητα. 

Από την άλλη πλευρά όμως, η φορολογία στη χώρα παραμένει χαμηλότερη από τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Το σχετικά υψηλό κόστος ζωής ίσως καθιστά δύσκολη την εγκατάσταση στη χώρα, αλλά τα φορολογικά οφέλη μπορούν να το αντισταθμίσουν αυτό με το παραπάνω και ειδικά εάν κάποιος αποφασίσει να μείνει έξω απ’ το Δουβλίνο.

Εσθονία

Αυτή η μικροσκοπική χώρα της Βαλτικής έχει καταφέρει να ανταγωνιστεί επάξια τους γείτονές της και να προσελκύει διεθνείς επενδυτές. 

Το υψηλό επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας και η σχετικά προηγμένη οικονομία την καθιστούν ένα ιδεώδες μέρος για το ξεκίνημα επιχείρησης.

Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται επίσης το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος διαβίωσης και ειδικά εκτός του Ταλίν.

Επιπλέον, η εγγύτητά της τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τις σκανδιναβικές χώρες, καθιστά εύκολη τη δικτύωση με άλλους σημαντικούς παίκτες σε αυτή την πλευρά του κόσμου.

Γερμανία

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε συνεχίζει να κυριαρχεί και επιχειρηματικά στην περιοχή. Έχει ήδη εδραιωμένη τεράστια παρουσία σε πολλούς βασικούς κλάδους, ενώ είναι απαλλαγμένη από οικονομικά προβλήματα που συναντώνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Βρίσκεται εν μέσω ισχυρής ανάλαμψης και πιστώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου το «τράβηγμα» ολόκληρης της ευρωζώνης έξω από τον «βάλτο» της ύφεσης.

Ηνωμένο Βασίλειο

Για οποιονδήποτε αναζητά χρηματοδότηση, η διατήρηση του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας στο ιστορικά χαμηλό 0,5% είναι ένας βασικός παράγοντας έλξης.

Το Λονδίνο συνεχίζει να προσφέρει μια σειρά οικονομικών προνομίων για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ωστόσο ένα αρκετά υψηλό κόστος διαβίωσης περιμένει όποιον αποφασίσει να εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη.

Ένα βασικό μειονέκτημα μπορεί να είναι το ότι, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έναρξη μίας νέας επιχείρησης στην Αγγλία μπορεί να αποδειχθούν κοστοβόρες και χρονοβόρες.

Αυστραλία

Η Αυστραλία είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου όσο αφορά την επιχειρηματικότητα. Η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ είναι τέλειες για startups, προσφέροντας δυνατές ευκαιρίες δικτύωσης και πολλούς χώρους για συστεγαζόμενη εργασία, που εξυπηρετούν ακόμα και τις πολύ μικρές εταιρίες.

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και ο καλός καιρός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθιστά τη χώρα μία ελκυστική πρόταση για νέους επιχειρηματίες.

πΓΔΜ

Ίσως να μην περιμένατε με τίποτα να δείτε τη συγκεκριμένη χώρα σε αυτή τη λίστα. Αυτή την περίοδο η πΓΔΜ αντιμετωπίζει αρκετά πολιτικά προβλήματα σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, ωστόσο η παραμονή της εκτός Ε.Ε σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τους κανόνες που ισχύουν για τους ανταγωνιστές της πιο βόρεια.

Επιπλέον, είναι εύκολο να απασχολήσει κανείς εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση σε μία χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι μετά βίας 400 ευρώ. Ο πληθυσμός της πΓΔΜ έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο και το Κράτος έχει κάνει αρκετά για τον εκσυγχρονισμό των πόλεων και ειδικά των Σκοπίων.

Ταϊβάν

Αυτή η μικροσκοπική νησιωτική χώρα στα παράκτια της τεράστιας Κίνας ανέκαθεν κατείχε μία υψηλή θέση στις λίστες των καλύτερων τόπων για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με μπροστάρη τον τομέα των χρηματοοικονομικών, βρίσκει κάποιος εκεί οτιδήποτε χρειάζεται για να ξεκινήσει μία επιχείρηση έτοιμη να «κατακτήσει τον κόσμο».

Ωστόσο το μικρό μέγεθος της χώρας συνεπάγεται ένα κρυμμένο μειονέκτημα και αυτό είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης. Οι τιμές για τα πάντα είναι ιδιαίτερα υψηλές στην Ταϊβάν, τοποθετώντας τη στο ίδιο επίπεδο με το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

Εν κατακλείδι: Που θα ξεκινήσεις τη νέα σου επιχείρηση;

Πιθανότατα αυτή η λίστα να σας εξέπληξε σε κάποια επίπεδα. Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε μία από τις χώρες που συμπεριλαμβάνονται. Το ποιά από αυτά έχουν σημασία για εσάς, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της επιχείρησης που θέλετε να ξεκινήσετε και τις ανάγκες της για να πετύχει.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις