Αγορές

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο - Απειλούνται οι 1.400 μονάδες


Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου για τον Απρίλιο και το β’ τρίμηνο του 2024, μετά την ολιγοήμερη «ανάπαυλα» λόγω του Πάσχα των Καθολικών, με τις απώλειες να διευρύνονται τις τελευταίες ώρες.

Σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπου επικρατούν ανοδικές τάσεις, η εγχώρια αγορά καταγράφει ισχυρές απώλειες- αν και με σχετικά χαμηλό τζίρο, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (-2,29%) να δίνει τον τόνο της πτώσης. Σημείο αναφοράς, αποτελεί επίσης η «βουτιά» blue chips όπως η μετοχή του ΟΛΠ -6,42%, της Ελλάκτωρ στο -3,99% και της Coca Cola -2,78%. Υποχωρεί σημαντικά οι τράπεζες, με τον δείκτη να βρίσκεται στο -1,56%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις, οι διαρρέουσες πληροφορίες και η φημολογία για κυοφορούμενα deals. Ο μήνας Απρίλιος είναι σημαντικός για το χρηματιστήριο, καθώς θα πραγματοποιηθεί «μάχη» για το ποια ή ποιες μετοχές θα αποχωρήσουν από τον FTSE 25 αλλά και ποιες από τον Mid Cap θα προαχθούν στο μεγάλο δείκτη.

Η αύξηση του πολιτικού ρίσκου μετά τις παραιτήσεις των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού (Μπρατάκος-Παπασταύρου) και την όξυνση της πολιτικής διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με σημείο αναφοράς τα Τέμπη, βρίσκονται στην ατζέντα των επενδυτών. Ενδεχόμενη αποδυνάμωση της κυβέρνησης στις επερχόμενες ευρωεκλογές, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί να ληφθούν. Πρόκειται για σενάριο που τίθεται προς ανάλυση από τους επενδυτές.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τα νέα στοιχεία σχετικά με τη μεταποίηση της ευρωζώνης, τον γερμανικό πληθωρισμό και τις τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κερδίζει 0,18% στις 18.539 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE100 ανεβαίνει 0,44% στις 7.987 μονάδες, όπως και στο Παρίσι ο CAC40 ενισχύεται οριακά 0,01% στις 8.200 μονάδες. 

Στον ευρωπαϊκό νότο, κέρδη για το ΜΙΒ στο Μιλάνο 0,34% στις 34.320 μονάδες, όπως ενισχύεται 0,02% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη στις 11.078 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφώνεται στις 1.402,66 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,38%, με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 59,14 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,29%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ (+1,10%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+0,44%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-6,42%), της Ελλάκτωρ (-3,99%) και της Coca Cola HBC(-2,78%).

Ανοδικά κινούνται 26 μετοχές, 89 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα