Πολιτική

Οι προσδοκίες για συμφωνία δίνουν ώθηση στο Χρηματιστήριο


Το ισχυρό τραπεζικό ράλι (+9,9%) προεξοφλεί συμφωνία με τους δανειστές για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΔΝΤ, και της Ελλάδας δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν μέχρι τώρα για το πώς η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμά η τρόικα και ζητάει επιπλέον μέτρα.

Ωστόσο, παρά την εικόνα αδιεξόδου, διάφοροι αξιωματούχοι στην Ευρώπη έχουν κάνει θετικές δηλώσεις για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Σήμερα, για παράδειγμα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι περιμένει ότι θα γίνει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος και κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Αθήνα να διαχειριστεί τη προσφυγική κρίση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ΔΝΤ θα συμμετάσχει. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. 

Από την άλλη μεριά, η προσφυγική κρίση απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο “hot spot”, στο βαθμό που δεν θα υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις και μείωση των ροών. Επίσης απειλεί ολόκληρο το πολιτικό οικοδόμημα της ΕΕ. Οι αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και ειδικότερα τον τουρισμό θα είναι μεγάλες και αυτό βέβαια θα αποτυπωθεί στο ταμπλό.

Πάντως, η προσδοκία ότι θα πράγματα θα πάνε καλά με την αξιολόγηση, έχει δώσει κέρδη στο ΧΑ τα οποία σε εβδομαδιαία βάση είναι 12,8%. Βραχυπρόθεσμα έχει ήδη εγκατασταθεί μια ανοδική τάση η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στις διεθνείς αγορές οι οποίες θεωρούνται από κάποιους επενδυτές υπερπουλημένες. Για παράδειγμα, ο Marc Faber, γνωστός για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του, λέει ότι οι χαμηλές τιμές των μετοχών μπορούν να πυροδοτήσουν ένα ράλι. Συγχρόνως όμως, θεωρεί ότι μετά από αυτό το ράλι μπορεί να έρθει η τελική πτώση για τα χρηματιστήρια.

Στην Ευρώπη, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, βλέπει ευκαιρίες. Ο αναλυτής ανέφερε σχετικά με την αστάθεια στις αγορές, ότι υπήρξε σύγχυση σχετικά με το πού κατευθύνεται η παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό. Για να συμπληρώσει ότι τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι ακόμη θετικός και άρα οι αγορές έχουν αποτιμήσει κάτι πολύ πιο αρνητικό από αυτό πυ υπάρχει στην πραγματικότητα.

Σχετικά με τις ΗΠΑ, την αισιόδοξη άποψή του για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας επανέλαβε ο επικεφαλής της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, John Williams, υποβαθμίζοντας τους φόβους περί ύφεσης. Ο ίδιος είπε ότι δεν "βλέπει" υποχώρηση της ζήτησης στις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, η οικονομία διεθνώς επιβραδύνεται και είναι απίθανο οι ΗΠΑ να διατηρήσουν μια καλύτερη αναπτυξιακή πορεία από αυτή που ήδη έχουν.

 

Γυρνώντας στο ελληνικά ταμπλώ, ο ΓΔ έκλεισ στις 535,7 μονάδες καταγράφοντας κέρδη +3,0%. Άνοδος +3,6% για τον FTSE 25 στις 146,44 μονάδες. Κέρδη 9,9% για τον τραπεζικό δείκτη στις 38,3 μονάδες. Στα 98,0 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. 

 

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης 


 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις