Τράπεζες

Οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια νέων δανείων, λίγο και ακριβό χρήμα για τις ΜμΕ


Άλμα 0,65% στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων τον Απρίλιο, μείωση χορηγήσεων σε μικρομεσαίες

Άλλαξε το σκηνικό στην τραπεζική αγορά τον Απρίλιο, καθώς οι τράπεζες κινήθηκαν αρκετά επιθετικά στη διαμόρφωση των επιτοκίων για τα επιχειρηματικά δάνεια, που έγιναν μέσα σε ένα μήνα περίπου κατά μισή μονάδα ακριβότερα, ενώ περιόρισαν τις χρηματοδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να αντλούν ρευστότητα από τους καταθέτες με μηδενικά επιτόκια και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αρνητικά επιτόκια, μέσα από το ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την περίοδο της πανδημίας. Έτσι, από την πλευρά του κόστους χρηματοδότησης δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πίεση που να δικαιολογεί την απότομη αύξηση του κόστους των επιχειρηματικών δανείων.

Τον Απρίλιο άρχισε να διαφαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αμέσως μετά τον τερματισμό του μόνιμου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Όμως, ήταν μάλλον νωρίς για να προεξοφληθούν αυτές οι αυξήσεις και να μεταφερθούν στους δανειολήπτες, ήδη από τον Απρίλιο.

Άλλωστε τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης κράτησαν σταθερά τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, με μια οριακή αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 1,51%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαφορά των ελληνικών επιτοκίων από το 1,5% περίπου, στο 2%.

Οι μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων που καταγράφηκαν τον Απρίλιο φαίνεται ότι εντάσσονται στην προσπάθεια των τραπεζικών διοικήσεων να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους από τις νέες δανειοδοτήσεις, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους παραμένουν υπό πίεση, λόγω της εξόδου μεγάλου ύψους «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς, και οι τράπεζες συναντούν δυσκολίες στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων τους για αυξημένη κερδοφορία και διανομή μερισμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τον Απρίλιο οι τράπεζες πέτυχαν μεγάλη αύξηση στο περιθώριο επιτοκίου των νέων δανείων, δηλαδή στη διαφορά επιτοκίου των νέων δανείων από τις νέες καταθέσεις, το οποίο αυξήθηκε από 3,78% τον Μάρτιο σε 4,10% τον Απρίλιο.

Όπως φαίνεται στο γράφημα (πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος), τον Απρίλιο τα επιτόκια ακολούθησαν έντονα ανοδική πορεία, ενώ αυξημένες ήταν συνολικά οι δανειοδοτήσεις στις επιχειρήσεις, αλλά μειώθηκαν στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιτόκια και ποσά νέων επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο

epit

 

 

 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων έμεινε σταθερό στο 0,04%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,14%, από 3,82% τον Μάρτιο.

Στις νέες καταθέσεις, το επιτόκιο για τα νοικοκυριά έμεινε στο 0,02% και στο 0,00% για τις επιχειρήσεις. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 0,13%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,14%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 65 μονάδες βάσης, τον Απρίλιο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 3,49%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,54%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου, η ΤτΕ σημειώνει ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 4,68%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,39% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 81 μονάδες βάσης στο 3,44%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις