Αγορές

Οι τράπεζες δίνουν ανοδική κατεύθυνση στο χρηματιστήριο


Θετικό κλίμα επικρατεί στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, με λοκομοτίβα τις τραπεζικές μετοχές,που καταγράφουν αξιόλογα κέρδη και δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για πληθωρισμό 12,1% δεν φαίνεται να είχαν ουσιαστική αρνητική επίδραση, καθώς η αγορά είχε προετοιμασθεί για υψηλότερη επίδοση.

Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες (DAX, FT-100, CAC-40) καταγράφουν οριακές απώλειες της τάξεως του 0,2%-0,3%. Στα ύψη παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου (184,5 ευρώ), σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Συνεχίζεται η αργή ανάκαμψη των ομολόγων.της Ευρωζώνης. Κατά 3 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς, κατά 7 μβ του ελληνικού, που διαμορφώνεται σε 3,45%.

Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος στις αγορές παραμένουν ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας, το υψηλό κόστος ενέργειας και οι αναμενόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων σε συνδυασμό με τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον το γεωπολιτικό ρίσκο των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικά πρόσημα και οι δείκτες κινήθηκαν στη συνέχεια σε μικρό εύρος διακύμανσης. Τονωτική ένεση για την ψυχολογία της αγοράς η επάνδος του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,31% στις 805,63 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 804,2 με κέρδη 1,12%.
  Ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,25% στις 1.923,9 μονάδες. Ο FT40M των mid caps κερδίζει 0,45%. 

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι +3,62% και τώρα  ενισχύεται κατά 3,25%. Προηγούνται με +4% η Alpha και η Πειραιώς, που είχε μείνει πίσω τις προηγούμενες μέρες. Ακολουθούν Eurobank +3,4%, Attica Bank +3%, Εθνική +2,8%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Aegean +2,2%, εντυπωσίασαν η Βιοχάλκο και τα ΕΛΠΕ, με +9% και +8,2% αντίστοιχα. Ακολούθησαν ΕλβάλΧαλκόρ +6,6%, Jumbo +5,5%,  Μυτιληναίος +5,4%, Τιτάν +1,8%, Coca-Cola +1,4%, ΕΥΔΑΠ +1,2%, ΕλβάλΧαλκόρ και Lamda +1%.

Στο κόκκινο ΕΛΠΕ -1,3%, ΟΠΑΠ και Quest -0,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα