Αγορές

Οι τράπεζες δίνουν ανοδική κατεύθυνση στο χρηματιστήριο


Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται στο ΧΑ, καλύπτοντας τις αρχικές απώλειες και ο κλαδικός τους δείκτης κερδίζει πάνω από 2,3%. Η υπόλοιπη αγορά ακολουθεί με βραδύτερους ρυθμούς και η εικόνα στο ταμπλό βελτιώνεται.

 Οι τελευταίες συνεδριάσεις ενισχύουν την εντύπωση ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης-συσσώρευσης, που μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα και να εκτονωθεί με μία μεγάλη κίνηση - πιθανότατα ανοδική - προς τον επόμενο στόχο στην περιοχή των 1.045 μονάδων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική αγορά διαθέτει αρκετά "καύσιμα" για  το επόμενο ανοδικό βήμα: Κυοφορούμενα deals, επενδυτικά σχέδια και θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 μπορεί να αποδειχθούν ισχυροί καταλύτες.

"Αντίπαλος" για το ΧΑ είναι τώρα η επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος που σημειώνεται διεθνώς, εν αναμονή νέων αυξήσεων επιτοκίων από την Fed, την ΕΚΤ και την BoA, αλλά και εξ αιτίας μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων από πολυεθνικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν και σήμερα σε τροχιά διολίσθησης και οι βασικοί δείκτες (DAX, FY100, CAC40) καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 0,60%.

Αρνητικό κλίμα και στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου εκδηλώνονται πιέσεις και οι αποδόσεις ανεβαίνουν κατά  μονάδες βάσης. Τη γενική τάση ακολουθούν και τα ελληνικά.

Μετοχές και δείκτες

Στο χρηματιστήριο η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος (21,5 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης) δείχνουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό και μπορεί να συντηρήσει την ανοδική δυναμική.

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,45% (στις 1.020,15 μονάδες) και τώρα κινείται στα υψηλά ημέρας, στις 1.027,6 μονάδες, με άνοδο 0,25%.

. Κατά 0,30% ενισχύεται ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.492,6 μονάδες. Ανοδο 0,15% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από -0,49% μέχρι +2,35%, όπου βρίσκεται τώρα. Προηγείται η Eurobank με +3,5%. Alpha και Εθνική +2,2%, Πειραιώς +1,5%, Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-1,8%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ενισχύονται Coca-Cola +1,5%, Σαράντης +1,2% Aegean και ΕΥΔΑΠ +0,8% 

Στον αντίποδα Jumbo-2,7%,.Ελλάκτωρ -2,4%, Βιοχάλκο -1%. ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα