Αγορές

Οι τράπεζες "τράβηξαν το κάρο" στο χρηματιστήριο


Οι τραπεζικές μετοχές "τράβηξαν το κάρο"  στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκβτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο, δημιουργώντας  ψευδείς εντυπώσεις για τη δυναμική της αγοράς και τις άμεσες προοπτικές της.

Σε αντίθεση με την τελική θετική εικόνα στο ταμπλό, το χρηματιστήριο φαίνεται δέσμιο της βραχυχρόνιας αρνητικής συγκυρίας και των αβεβαιοτήτων  που υπάρχουν στο εσωτερικό μέτωπο και στις διεθνείς εξελίξεις.

Εμφανής είναι η επιφυλακτικότητα και η απροθυμία ανάληψης ρίσκου, που αποτυπώνονται στην υποτονικότητα των συναλλαγών και στον χαμηλό τζίρο. Συνεχίζονται το τεστ αντοχών  και η συσσώρευση στην κρίσιμη περιοχή 873-867 μονάδων, απ΄όπου θα ξεκινήσει η επόμενη σημαντική κίνηση -ανοδική ή καθοδική.

Το βασικό "στοίχημα" των ημερών είναι η αντοχή αυτής της στήριξης, ώστε να αποφευχθεί μία βαθύτερη διόρθωση προς τις 858 μονάδες και χαμηλότερα. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη συνέχεια είναι παρακινδυνευμένη.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς καθιστά τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων ιδιαίτερα επιφυλακτικούς και η εισροή κεφαλαίων στο ΧΑ έχει περιοριστεί δραστικά τις τελευταίες εβδομάδες. Προβληματίζουν επίσης οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου - ιδιαίτερα της ΔΕΗ - που θα φέρουν μεν κεφάλαια από το εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα θα τραβήξουν ρευστότητα από την αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με αρνητικό πρόσημο, γρήγορα όμως ανέκαμψαν, σημειώνοντας αξιόλογα κέρδη. Στη συνέχεια μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης. Η εικόνα βελτιώθηκε την τελευταία ώρα με ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,68% στις 876,98 μονάδες και έκλεισε στις 871,88 με οριακή μεταβολή ++0,09% Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίηση κέρδισε 0,10%, κλείνονταςστις 2.110,86 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης έγραψε αρχικά -0,46%%, σημείωσε εν συνεχεία υψηλό +1,15% και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας με +1,18%.

έχει χάσει τα κέρδη του, διατηρώντας οριακά θετικό πρόσημο (+0,10%). Συνεχίστηκε η ανάκαμψη της Attica Bank με άλμα +5,8%. Ακολούθησαν Εθνική +2,2%, Alpha +1,2%, Πειραιώς +0,9%, Eurobank +0,6%, Τρ. Ελλάδος -0,6%.

Περιορισμένα τα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2%,  ΔΕΗ +1,8%,Τιτάν +1,5%, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ +0,9%, Βιοχάλκο +0,8%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν ΑΔΜΗΕ -2,5%, Jumbo -2,3%, ΕΛΠΕ -1,7%, Μυτιληναίος και Lamda -1,1%, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,9%.

Στα mid caps ξαναπήραν τη σκυτάλη οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Εντυπωσίαε το ριμπάουντ της Intracom (+8,2%), άλμα +6,2% πραγματοποίησε η Intralot, ενώ η Ιντρακάτ κέρδισε 1,4%.Καλές επιδόσεις σημείωσαν επίσης Αβαξ +2,5%, Παπουτσάνης +2,4%, Cenergy +2,2%. Στον αντίποδα Πλαίσιο -4,7%, Πλαστικά Θράκης -4,4%, Ευρωπαϊκή Πίστη, -3,6%, Ολυμπιακή Τεχνική -3%.

Στη μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση  αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών  σημείωσαν: ΣΙΔΜΑ +24,4%, Μπήτρος +19,4%, Ideal +4,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης