Οικονομία

Οι χρηματιστηριακές αγορές κλειδί για το ασφαλιστικό


Τους τρεις πυλώνες ασφάλισης ως βασικό αναπτυξιακό  εργαλείο, μεταξύ άλλων, πρότεινε κατά την ομιλία του στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ με θέμα "η χρηματοδότηση μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας". Τόνισε  ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο (11% με 12% του ΑΕΠ), σε αντίθεση με το 2007 που κυμαίνονταν στο 23%.

Για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο πρέπει να δομηθεί στους εξής βασικούς στόχους: 1) Περιορισμός της σημασίας της καταναλωτικής δαπάνης για την  ανάπτυξη, 2) Ενίσχυση του ρόλου των επιχειρηματικών επενδύσεων, 3) Αύξηση «καθαρής» συμβολής του εξωτερικού τομέα, κυρίως με αύξηση εξαγωγών.

Οι επιλογές άντλησης κεφαλαίων που προσφέρουν οι χρηματιστηριακές αγορές πρέπει να αναδειχθούν στην Ελλάδα και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Ειδικά σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, έχουν διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και εγχωρίως, νέα εργαλεία χρηματοδότησης των ΜμΕ.

Οι χρηματιστηριακές αγορές παίζουν σημαντικό ρόλο και ως προς την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Οι επικρατούσες δημογραφικές τάσεις στις αναπτυγμένες χώρες, με σημαντικότερη την αυξημένη αναλογία συνταξιούχων προς εργαζομένους έχουν καταστήσει απαραίτητη τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματός τους. Αυτή πρέπει να αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού συστήματος του οποίου ο αναδιανεμητικός ρόλος από εργαζομένους προς συνταξιούχους να είναι ηπιότερος, διασφαλίζοντας ένα συγκεκριμένο επίπεδο εισοδήματος για όλους τους συνταξιούχους, προωθώντας παράλληλα την αποταμίευση κεφαλαίων από τους εργαζομένους, για τη συμπλήρωση του βασικού, εγγυημένου από την αναδιανεμητική λειτουργία εισοδήματος.

Παρά ταύτα, η διείσδυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και η ανάπτυξη του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα στην Ελλάδα (ομαδική και ατομική αποταμίευση, σε επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις) γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ειδικά σε σύγκριση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ως αναπόσπαστο μέρος της Eυρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών, αποτελεί απαραίτητο βήμα για την ενδυνάμωση του δευτέρου και του τρίτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Με την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που θα παρέχει, θα είναι εφικτή η ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά και η αύξηση στο παρόν των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βέττας τόνισε πως για να έρθουν επενδύσεις στην χώρα απαιτείται: πολιτική σταθερότητα με αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, μείωση της γραφειοκρατίας, γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και εταιρική διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των επενδυτικών ευκαιριών, σύμφωνα με τον ίδιο, εντάσσονται κρίσιμα ζητήματα όπως: Η αξιοποίηση της περιουσίας, η διαχείριση των NPLs, ο ψηφιακός μετασχηματισμός (που παραμένει πολύ χαμηλός στην Ελλάδα), η καινοτομία και οι εξαγωγές. 

Ευθυγραμμισμένος με τα ευρήματα της μελέτης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατά την ομιλία του πρότεινε την ανάπτυξη του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, όπου όχι μόνο θα εξασφαλίσουν καλύτερες προϋποθέσεις βιωσιμότητας για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά θα δώσουν κίνητρα στα νοικοκυριά για αποταμίευση και ένα νέο κανάλι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για επενδύσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδανα αυξήσει το παραγωγικό της δυναμικό και να θεμελιώσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο σε γερές βάσεις.

Με θετικούς ρυθμούς έτρεξε η οικονομία το 2017 ενώ ακόμα πιο ευοίωνες είναι οι προοπτικές για το 2018, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου, νέο πρόεδρο της ΕΧΑΕ. Σημείωσε δε, για την ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με ιδιωτικές και ξένες επενδύσεις. "οι χρηματιστηριακές αγορές, στην ευρεία έννοια τους, με πυρήνα το χρηματιστήριο πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στην χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας", ο ίδιος συμπλήρωσε.

Έλενα Ερμείδου

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις