Πολιτική

Οι υπερεξουσίες που κάνουν τον Ερντογάν σουλτάνο!


Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει η Τουρκία υπό το πρίσμα των χθεσινών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Η οριακή νίκη αφήνει μια Τουρκία διχασμένη που έχει ήδη "επιβαρυνθεί" από το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα και τις συνέπειες/κυβερνητικά αντίμετρα κλπ όλο αυτό το διάστημα. Τα ερωτήματα βέβαια για τις κρίσιμες προκλήσεις στο εσωτερικό θα απαντηθούν στην πορεία βήμα - βήμα όπως και τα ζητήματα διεθνών/διμερών σχέσεων. Επί της ουσίας πάντως η νίκη Ερντογάν δίνει πλέον έναν αριθμό υπερεξουσιών που μετατρέπουν τον Τούρκο ηγέτη σε πραγματικό σουλτάνο...με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αρχικά οι εξουσίες του διευρύνονται σημαντικά σε βαθμό που συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους.

Το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται ενώ πλέον θα έχει επισήμως λόγο στο δικαστικό σώμα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς. Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη

Το προσχέδιο της εν λόγω συνταγματικής μεταρρύθμισης ορίζει προεδρικές/βουλετικές εκλογές το 2019 το αξιωσημείωτο όμως είναι ότι η τρέχουσα θητεία Ερντογάν δεν προσμετράται. Ο πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετή θητεία και για δύο φορές το ανώτατο και πλέον δεν θα είναι υποχρεωμένος να παύει τις σχέσεις του με το κόμμα του. Έτσι θεωρητικά ο Ερντογάν που μονοπωλεί την κεντρική πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας από το 2003 έχει την δυνατότητα να είναι πρόεδρος της Τουρκίας ως το 2029(!), δηλαδή μέχρι την ηλικία των 85 ετών.

Σε επιμέρους σημεία: 

Το κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να μπορεί να καταρτίζει, να τροποποιεί και να καταργεί νόμους. Επίσης θα ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου, όμως αυτός θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για τους τομείς που αφορούν τις διευρυμένες εκτελεστικές του εξουσίες. Αντίθετα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα τα οποία ρυθμίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους.

Αν ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητεί να διενεργηθεί έρευνα, όμως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με διευρυμένη πλειοψηφία 3/5.

Τέλος, ο πρόεδρος θα αποφασίζει αν θα κηρύξει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτού θέσει σχετικό ερώτημα στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα μπορεί να την παρατείνει, να την αναστέλλει ή να περιορίζει τη διάρκειά της. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχικά θα μπορεί να τίθεται σε ισχύ για έξι μήνες, και στη συνέχεια θα μπορεί να παρατείνεται για ανώτατη περίοδο 4 μηνών κάθε φορά. Σύμφωνα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η χώρα θα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο σε περίπτωση «εξέγερσης ενάντια στην πατρίδα» ή όταν σημειώνονται «βίαιες ενέργειες που απειλούν το έθνος με διχασμό».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις