Διεθνή

ΟΗΕ: Η UNRWA ζητά βοήθεια κατά των προσπαθειών του Ισραήλ για τη διάλυσή της


Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) κάλεσε σήμερα τους εταίρους της να αγωνιστούν κατά των προσπαθειών του Ισραήλ να διαλυθεί η οργάνωση η οποία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και σε όλη την περιοχή.

"To Ισραήλ είναι εδώ και καιρό επικριτικό απέναντι στην εντολή της υπηρεσίας. Αλλά τώρα θέλει να τερματιστεί η λειτουργία της, απορρίπτοντας την οργάνωση ως μια οντότητα των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζεται από μια συντριπτική πλειονότητα των χωρών μελών", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης Φιλίπ Λαζαρινί σε συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής της στη Γενεύη.

"Αν δεν αποκρούσουμε (Σ.τ.Σ: τις προσπάθειες του Ισραήλ) θα ακολουθήσουν άλλες οντότητες των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανισμοί, γεγονός που θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το πολυμερές σύστημά μας", είπε.

Η ισραηλινή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη δεν προέβη σε σχόλιο.

Σύμφωνα με τον Λαζαρινί, η υπηρεσία η οποία έχει παράσχει απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, "παραπαίει υπό το βάρος των αδιάκοπων επιθέσεων".

"Στη Γάζα, η υπηρεσία έχει πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα: έχουν σκοτωθεί 193 μέλη της UNRWA. Περισσότερες από 180 εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 ανθρώπους που αναζητούσαν την προστασία των Ηνωμένων Εθνών...Οι εγκαταστάσεις μας έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από το Ισραήλ, την Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις", είπε ο Λαζαρινί.

Όπως πρόσθεσε, η υπηρεσία υφίσταται μια "ενοχρηστρωμένη προσπάθεια" διάλυσής της, περιλαμβανομένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που την απειλούν με έξωση από τις εγκαταστάσεις της και επιδιώκουν να την χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση.

Πολλές χώρες πάγωσαν τη χρηματοδότηση προς την UNRWA έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι προσωπικό της συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Οι περισσότεροι δωρητές έχουν έκτοτε ξεκινήσει εκ νέου τη χρηματοδότηση.

Ο Λαζαρινί είπε ότι η UNRWA ακόμη δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να εκπληρώσει την αποστολή της.

"Η ικανότητα της υπηρεσίας να λειτουργήσει πέραν του Αυγούστου θα εξαρτηθεί από το αν οι χώρες μέλη θα αποδεσμεύσουν τα προγραμματισμένα κονδύλια και θα παράσχουν νέα οικονομική συνδρομή στον κεντρικό προϋπολογισμό", εξήγησε.

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 έπειτα από τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο και παρέχει υπηρεσίες όπως εκπαίδευση, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη, στην Ιορδανία, στη Συρία και στον Λίβανο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Γάζα