Οικονομία

Bundesbank: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε νέες αυξήσεις επιτοκίων άφησε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, ξεκαθαρίζοντας ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική ενδέχεται να συνεχιστεί εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες παραμείνουν αμετάβλητες.

«Δεν αποκλείουμε περαιτέρω δράση»

Στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Μπανγκόκ, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε τη σχετική ετοιμότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ:

«Έχουμε ήδη αυξήσει τα βασικά επιτόκια δύο φορές στον τρέχοντα κύκλο. Εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι αγορές προεξοφλούν νέα παρέμβαση κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι παράγοντες πίσω από την άνοδο των ομολόγων

Αναφερόμενος στις πρόσφατες πιέσεις που καταγράφονται στις αγορές ομολόγων, ο Νάγκελ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι δεν διακρίνει ενδείξεις για την εκδήλωση μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των αποδόσεων αποτελεί απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων:

  1. Των γεωπολιτικών εντάσεων και του πολέμου στο Ιράν, που διατηρούν υψηλά τις τιμές της ενέργειας.

  2. Των ανθεκτικών στοιχείων οικονομικής ανάπτυξης.

  3. Της μαζικής εισόδου εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης (AI) ως νέων εκδοτών εταιρικού χρέους, οι οποίες εμφανίζονται λιγότερο ευαίσθητες στα υψηλά επιτόκια.

Γερμανία: «Άγκυρα σταθερότητας» στην Ευρωζώνη

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, σημείωσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στις ομολογιακές αγορές, τονίζοντας ότι η γερμανική οικονομία οφείλει να λειτουργήσει ως θεμέλιο και «άγκυρα σταθερότητας» για την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο Κλίνγκμπαϊλ αναφέρθηκε στις τακτικές επαφές που διατηρεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ρολάν Λεσκίρ, επισημαίνοντας ότι τα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης που προωθεί το Παρίσι στέλνουν το κατάλληλο μήνυμα στις διεθνείς αγορές σχετικά με την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα