Οικονομία

Δασμοί: Η Ε.Ε προτείνει καθολικό συντελεστή με εξαιρέσεις - Ο Τραμπ απειλεί την Ιαπωνία με "επιστολή"


Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία της 9ης Ιουλίου, που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την επαναφορά των δασμών που είχε «παγώσει» προσωρινά από τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς τους εμπορικούς τους εταίρους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα αποστείλει επίσημη επιστολή στην Ιαπωνία με αναπροσαρμοσμένους δασμούς, επικαλούμενος την άρνηση του Τόκιο να αποδεχθεί αμερικανικές εξαγωγές ρυζιού.

Εν τω μεταξύ η Ε.Ε φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, προκειμένου να υπάρξει μία αποκλιμάκωση σύντομα, εφόσον εξασφαλιστούν εξαιρέσεις για ορισμένους στρατηγικούς τομείς.

«Τους δείχνουμε πόσο κακομαθημένοι έχουν γίνει απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε στο Truth Social αναφερόμενος στην Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι «παρότι αντιμετωπίζουν έλλειψη ρυζιού, αρνούνται να αγοράσουν από εμάς».

Η κίνηση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο σκληρής διαπραγμάτευσης, καθώς ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 9 Ιουλίου, θα επαναφέρει τους υψηλούς δασμούς της «Ημέρας Απελευθέρωσης» που είχε εξαγγείλει στις 2 Απριλίου, δηλαδή συντελεστές έως και 50% για τον χάλυβα και 25% για τα αυτοκίνητα.

Ε.Ε: Προτείνει καθολικό δασμό 10% με εξαιρέσεις

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί έναν καθολικό δασμό 10% για πολλά από τα προϊόντα που εξάγει στις ΗΠΑ, προτείνοντας ωστόσο εξαιρέσεις για νευραλγικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, το αλκοόλ, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη. Παράλληλα, ζητά ποσοστώσεις και μειωμένους δασμούς για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, καθώς και χαμηλότερους συντελεστές για το χάλυβα και το αλουμίνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Κομισιόν εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό, αναγνωρίζοντας ότι η πρόταση «ευνοεί ελαφρώς τις ΗΠΑ», αλλά επιτρέποντας τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μετά την καταληκτική ημερομηνία.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής βρίσκεται ο Ευρωπαίος επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον εντός της εβδομάδας για να δώσει νέα ώθηση στις συνομιλίες.

Ασαφές αν θα υπάρξει παράταση

Παρά τα ανάμεικτα μηνύματα, τόσο από τον ίδιο τον Τραμπ όσο και από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, η προθεσμία της 9ης Ιουλίου παραμένει καθοριστική. Ο Μπέσεντ προειδοποίησε ότι ακόμη και οι χώρες που διαπραγματεύονται «καλόπιστα» δεν αποκλείεται να δουν τους δασμούς να επανέρχονται στα επίπεδα του Απριλίου, χαρακτηρίζοντας ορισμένους εταίρους «απρόθυμους».

«Αναμένουμε καταιγισμό συμφωνιών έως την προθεσμία», δήλωσε στο Bloomberg TV. «Αλλά αν κάποιοι επιμείνουν στην αδιαλλαξία τους, θα επιστρέψουμε στα επίπεδα της 2ας Απριλίου».

Μέχρι στιγμής, η μόνη συμφωνία που έχει οριστικοποιηθεί είναι αυτή με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπόλοιπες διαπραγματεύσεις – με την Ιαπωνία, την ΕΕ, τον Καναδά και άλλους – βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα