Τη μεγαλύτερη ανατροπή δεκαετιών στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ φέρνει η ψήφιση του "μεγάλου, όμορφου" νομοσχεδίου (One Big Beautiful Bill Act) της κυβέρνησης Τραμπ. Η νέα νομοθεσία τερματίζει σταδιακά τις βασικές φοροελαφρύνσεις για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, ενώ ανοίγει εκτεταμένα εθνικά εδάφη και θαλάσσιες περιοχές για εξορύξεις ορυκτών καυσίμων.
Ο Τραμπ, πιστός στη ρητορική του υπέρ των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, δεν έκρυψε την περιφρόνησή του για τις ΑΠΕ. «Δεν θέλω να καταστρέψουν τον τόπο μας με ανεμογεννήτριες. Δεν θέλω ηλιακά που καλύπτουν βουνά και είναι άσχημα σαν την κόλαση», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη στο Fox News.
Ιστορικά προνόμια για πετρέλαιο, αέριο και άνθρακα
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει:
- Υποχρεωτικά 30 νέες παραχωρήσεις για εξορύξεις στον Κόλπο του Μεξικού ανά 15ετία και δεκάδες άλλες κάθε χρόνο σε εννέα πολιτείες.
- Πρόσβαση στη Αλάσκα για νέες εξορυκτικές δραστηριότητες.
- Μείωση των royalties που πληρώνουν οι εταιρείες για εξορύξεις σε ομοσπονδιακή γη, ώστε να ενθαρρυνθεί η παραγωγή.
- Επέκταση της φοροαπαλλαγής για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, όχι για λόγους περιβάλλοντος αλλά για να ενισχυθεί η παραγωγή πετρελαίου με έγχυση CO₂ στα κοιτάσματα.
- Παροχή 4 εκατ. επιπλέον στρεμμάτων γης για εξόρυξη άνθρακα και χρήση φοροαπαλλαγών προηγμένης μεταποίησης για την παραγωγή μεταλλουργικού άνθρακα (χρήσιμο για χαλυβουργία).
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι το πιο μετασχηματιστικό εδώ και δεκαετίες για την πρόσβαση σε ομοσπονδιακούς φυσικούς πόρους», δήλωσε ο Μάικ Σόμερς, πρόεδρος του λόμπι American Petroleum Institute. «Περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα αιτήματα του κλάδου».
Μεγάλες απώλειες για την καθαρή ενέργεια
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ο σταδιακός τερματισμός των βασικών φορολογικών κινήτρων για την ηλιακή και αιολική ενέργεια:
- Τα επενδυτικά και παραγωγικά κίνητρα που ισχύουν από το 1992 και το 2005 αντίστοιχα θα τερματιστούν για έργα που τίθενται σε λειτουργία μετά το 2027.
- Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για έργα που ξεκινούν την κατασκευή εντός 12 μηνών από την ψήφιση του νόμου.
- Τερματίζεται επίσης η πριμοδότηση για χρήση αμερικανικών εξαρτημάτων σε ηλιακά και αιολικά πάρκα, υπονομεύοντας την προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης από την Κίνα.
Η επικεφαλής της Solar Energy Industries Association, Αμπιγκέιλ Ρος Χόπερ, προειδοποίησε: «Το νομοσχέδιο αυτό υπονομεύει τα θεμέλια της αμερικανικής ενεργειακής ηγεσίας και της μεταποιητικής αναγέννησης».
Σύμφωνα με τον Μάικλ Καρ, διευθυντή του Solar Energy Manufacturers Association, οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες: «Αν δεν αλλάξει κάτι, εργοστάσια θα αρχίσουν να κλείνουν. Επενδυτικά σχέδια που πριν από δύο εβδομάδες έβγαζαν νόημα, τώρα ίσως δεν έχουν πλέον προοπτική».