Σε "βαθιά αναθεώρηση" του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο χαρακτήρισε «παρωχημένο», κάλεσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ενώ πρότεινε την κατάργηση της πρότασης της κυβέρνησης Μπάιντεν για διπλή κεφαλαιακή απαίτηση στις τράπεζες.
Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρία του συνεδρίου της Fed για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο Μπέσεντ υποστήριξε ότι οι υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιορίζουν τη δανειοδότηση και στρεβλώνουν τις αγορές, οδηγώντας τη χρηματοδότηση εκτός του τραπεζικού συστήματος.
«Χρειαζόμαστε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που να στηρίζεται στην καινοτομία, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανθεκτική ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση Τραμπ, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, επιδιώκει γενναίες αλλαγές στο ρυθμιστικό καθεστώς, με στόχο την απελευθέρωση της τραπεζικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μείωσης των περιορισμών.
Ο Μπέσεντ κατηγόρησε τις ρυθμιστικές αρχές ότι για χρόνια λειτουργούν με «αντιδραστικό τρόπο», επιβάλλοντας περίπλοκες και αντικρουόμενες ρυθμίσεις που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.
Ο υπουργός έστρεψε τα βέλη του στην πρόταση του 2023 για διπλό σύστημα υπολογισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών, που προβλέπει ότι τα ιδρύματα πρέπει να συμμορφώνονται με τον αυστηρότερο από δύο διαφορετικούς υπολογισμούς κινδύνου. Αν και η πρόταση δεν εφαρμόστηκε ποτέ, είχε παρουσιαστεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων τραπεζών.
«Η πρόταση δεν βασιζόταν σε ορθολογική μεθοδολογία, αλλά είχε ως στόχο την αναδρομική αύξηση των συνολικών κεφαλαιακών υποχρεώσεων των τραπεζών», σημείωσε ο Μπέσεντ. «Θα διατηρούσε ένα ξεπερασμένο σύστημα ως κατώτατο όριο, υπονομεύοντας την ουσιαστική μεταρρύθμιση».
Παράλληλα, πρότεινε τη χορήγηση ελαφρύνσεων κεφαλαιακών απαιτήσεων όχι μόνο στις μεγάλες, αλλά και στις μικρές τοπικές τράπεζες, με την παροχή επιλογής συμμετοχής σε ένα πιο σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο.
«Αυτό θα οδηγούσε σε ουσιαστική μείωση των απαιτήσεων για τα μικρότερα ιδρύματα», σημείωσε.
Ενισχυμένος ρόλος του ΥΠΟΙΚ
Ο Μπέσεντ ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν χρειαστεί να παρέμβει σε διαφωνίες μεταξύ ρυθμιστικών αρχών.
«Θα σπάσουμε τη στασιμότητα της πολιτικής, θα επιλύσουμε τις διαμάχες αρμοδιοτήτων, θα διαμορφώσουμε συναίνεση και θα προωθήσουμε δράσεις», τόνισε.
Επεσήμανε τέλος ότι, αν και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να στηρίξουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους, ο στόχος παραμένει η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η προστασία των καταναλωτών.
«Η εξορθολογισμένη και στοχευμένη ρύθμιση δεν σημαίνει υποχρεωτικά απορρύθμιση», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.