Στοχευμένους ειδικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες έρευνες η μεγάλη φοροδιαφυγή οργιάζει.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που λαμβάνουν επιστροφές φόρων, σε εκείνες που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις και σε εκείνες που διαπιστώνονται ύποπτες κινήσεις και «περίεργες» συναλλαγές με εταιρείες που έχουν έδρα σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι έλεγχοι είναι προληπτικοί αλλά και κατασταλτικοί και ειδικοί στόχοι αποτελούν μεγάλες υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής καθώς και κυκλώματα τύπου καρουζέλ και εξαφανισμένων εμπόρων, που καταφέρνουν και λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ, χωρίς πραγματικές συναλλαγές.
Διεθνή συνεργασία
Για την πάταξη της διασυνοριακής φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ συνεργάζεται με φορολογικές αρχές άλλων χωρών ανταλλάσσοντας δεδομένα επιχειρήσεων.
Παράλληλα, στήνεται το οικονομικό προφίλ κάθε επιχείρησης, με τις ελεγκτικές υπηρεσίες να συλλέγουν και να αξιολογούν δεδομένα που αφορούν τη συναλλακτική της δραστηριότητα και αξιολογούν τις τυχόν ύποπτες αποκλίσεις που εντοπίζονται.
Τι θα ελεγχθεί φέτος
Με βάση το σχέδιο της ΑΑΔΕ και τις εντολές οδηγίες που έχουν δοθεί, οι ελεγκτικές υπηρεσίες να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:
- Στον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης από τη διενέργεια ερευνών φοροδιαφυγής (πλην των ερευνών απάτης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ), άνω των 386 εκατ. ευρώ.
- Στη διενέργεια τουλάχιστον 100 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
- Στη διενέργεια τουλάχιστον 260 ερευνών σε υποθέσεις, με την αξιοποίηση νέων πληροφοριών και δεδομένων.
- Στον εντοπισμό διαφυγόντων εσόδων και προστίμων άνω των 162 εκατ. ευρώ από τη διενέργεια ερευνών φοροδιαφυγής (πλην των ερευνών απάτης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ).
- Στον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 70% των διενεργηθεισών υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ.
- Στην απενεργοποίηση τουλάχιστον 90 ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων (φυσικών προσώπων, εταιρειών).
- Στον ταχύτερο εντοπισμό των εξαφανισμένων εμπόρων, ώστε τα κατά μέσο όρο διαφυγόντα έσοδα να μην υπερβαίνουν τις 280.000 ευρώ ανά εντοπισμένο εξαφανισμένο έμπορο.
- Στη διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ έτους 2025 ενώ είχαν δραστηριότητα, μέχρι τις 31/12/2026.
Τα Καρουζέλ της απάτης
Ειδικού ενδιαφέροντος για την ΑΑΔΕ είναι οι περιπτώσεις απάτης τύπου Καρουζέλ, στις οποίες εμπλέκονται διάφορες εταιρείες που πωλούν η μία στην άλλη σε εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ, από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα) σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Μία από τις εταιρείες της αλυσίδας, συνήθως αυτή που εισάγει τα προϊόντα, δεν αποδίδει τον ΦΠΑ και τον... χρεώνει στον επόμενο αγοραστή.
Ο νέος αγοραστής, μεταβιβάζει τα προϊόντα σε άλλη εταιρεία και κατόπιν σε άλλη εταιρεία και γενικά τα προϊόντα εμφανίζονται να ταξιδεύουν μεταξύ εταιρειών που έχουν έδρα διάφορες χώρες της ΕΕ, οι οποίες ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα.
ΦΠΑ δεν καταβάλλει καμία εταιρεία, αλλά μία εταιρεία της αλυσίδας, καταφέρνει και λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ και κατόπιν εξαφανίζεται.
Έτσι, η ζημιά για τον κρατικό και τον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι διπλή. Αφενός δεν εισπράχθηκε ΦΠΑ για τα εισαγόμενα προϊόντα, αφετέρου επιστράφηκε ΦΠΑ στο κύκλωμα επί ανύπαρκτων συναλλαγών.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα αγαθά στην πραγματικότητα δεν μετακινήθηκαν και διοχετεύτηκαν στην αγορά της πρώτης χώρας εισαγωγής, αλλά για να γίνει πιο πειστική η απάτη και να μπερδέψουν τις φορολογικές υπηρεσίες, η Β εταιρεία που φέρεται να αγοράζει τα προϊόντα, μεταφέρει στον τραπεζικό λογαριασμό της Α εταιρείας το αντίτιμο. Κατόπιν το ίδιο πράττουν η Γ και Δ κ.ο.κ. εταιρεία, ώστε να φαίνεται αληθοφανείς οι συναλλαγές.