Οικονομία

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώθηκε στη Λακωνία – 326.754 ιδιοκτησίες και 426.817 δικαιώματα στο ψηφιακό σύστημα


Σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας Κτηματολογίου περνά η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, με την ένταξη και των τελευταίων περιοχών της στο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Κτηματολογίου. Από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026, στο σύστημα εντάχθηκαν οι Δήμοι Σπάρτης, Ανατολικής Μάνης, Ελαφονήσου, Ευρώτα και Μονεμβασιάς, προσθέτοντας 326.754 ιδιοκτησίες και 426.817 δικαιώματα στην κτηματολογική βάση.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ψηφιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στη Λακωνία, καθώς η πλήρης καταγραφή των νομικών και γεωγραφικών στοιχείων των ακινήτων δημιουργεί ένα ενιαίο πλαίσιο για τη διαχείριση των ιδιοκτησιών. Παράλληλα, περιορίζονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και διευκολύνονται οι συναλλαγές πολιτών και επαγγελματιών.

Η μετάβαση σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας αναμένεται να ενισχύσει την ταχύτητα και τη διαφάνεια στις διαδικασίες που αφορούν την ακίνητη περιουσία, ενώ η ολοκληρωμένη κτηματολογική πληροφορία μπορεί να συμβάλει στον χωροταξικό σχεδιασμό και στην προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή.

Όλες οι συναλλαγές ψηφιακά

Με την ένταξη των νέων περιοχών, οι συναλλαγές με το Κτηματολόγιο πραγματοποιούνται ψηφιακά, χωρίς φυσική κατάθεση εγγράφων, με εξαίρεση ειδικές περιπτώσεις όπου προβλέπεται διαφορετική διαδικασία.

Ειδικότερα, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών παρέχεται η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμβολαιογραφικών πράξεων, διαχείρισης νομικών πράξεων από δικηγόρους, ηλεκτρονικής υποβολής δικαστικών πράξεων μέσω δικαστικών επιμελητών και υποβολής πράξεων από τη Δημόσια Διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, ψηφιακά διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις για διορθώσεις και πρόδηλα σφάλματα, η αναζήτηση στοιχείων στην κτηματολογική βάση, καθώς και η διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων των ακινήτων. Πιστοποιητικά και αντίγραφα εκδίδονται ηλεκτρονικά σε 24ωρη βάση, ενώ οι πληρωμές πραγματοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω e-banking και POS. Καταργείται επίσης η χρήση μεγαροσήμων στις αιτήσεις και στα πιστοποιητικά.

Για όσους χρειάζονται επιτόπια έρευνα, το ενιαίο ωράριο λειτουργίας σε όλη τη χώρα είναι από τις 08:30 έως τις 13:30.

Ποιες περιοχές εντάχθηκαν

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας εντάχθηκαν οι ακόλουθοι δήμοι:

  • Δήμος Σπάρτης, με τις περιοχές που περιλαμβάνονται στις προβλεπόμενες δημοτικές ενότητες.
  • Δήμος Ανατολικής Μάνης, συμπεριλαμβανομένων περιοχών του Γυθείου, του Οιτύλου και του Σμύνους.
  • Δήμος Ελαφονήσου.
  • Δήμος Ευρώτα, με τις Δημοτικές Ενότητες Γερονθρών, Έλους, Κροκεών και Νιάτων.
  • Δήμος Μονεμβασιάς.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στη Λακωνία εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, την καλύτερη προστασία της ακίνητης περιουσίας και τη διευκόλυνση των συναλλαγών για πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα