Οικονομία

Πλεόνασμα χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες!


Στα 3,9 δισ. ευρώ σκαρφάλωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου την ώρα που ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα

Σε μνημονιακά επίπεδα εκτοξεύτηκαν τα χρέη του Δημοσίου προς προμηθευτές και προς φορολογούμενους τον περασμένο Αύγουστο που ανέρχονται πλέον στο εντυπωσιακό ποσό των 3,9 δισ. ευρώ.

Οι τελευταίοι μήνες δείχνουν μια ανησυχητική τάση με τις εκκρεμότητες να φτάνουν νέα ύψη, παρά την εμφάνιση υπερπλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειτια για μια αντίφαση, καθώς ενώ το δημόσιο δεν έχει πρόβλημα, καθώς παράγει πλεονάσματα, η τακτική του "δεν πληρώνω " που εφαρμόζει στερεί  ρευστότητα δισεκατομμυρίων από την αγορά.

Αξιοσημείωτο είναι τα φέσια του δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι υψηλότερα ακόμη και από το μακρινό 2017, όταν οι αντίστοιχες εκκρεμείς οφειλές ήταν 3,32 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οφειλές του δημοσίου παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, με πρωταθλητές στα «φέσια» τα νοσοκομεία, ακολουθούμενα από τις επιστροφές φόρων.

Αναλυτικότερα τον Αύγουστο, τα χρέη του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 835 εκατομμύρια ευρώ ή 27,4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ μόνο τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση κατά 341 εκατομμύρια ευρώ (9,6%) σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Ανησυχητική είναι η εικόνα που προκύπτει για τα νοσοκομεία τα οποία φαίνεται ότι βρίσκονται σε κρίση, με τις οφειλές τους να φτάνουν τα 1,63 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, αυξανόμενες κατά 39,6% από τον Δεκέμβριο του 2024.

Τα χρέη των νοσοκομείων παρουσιάζουν σταθερή ανοδική πορεία από το 2020, καθώς από τα 344 εκατ. ευρώ, το 2019 αυξήθηκαν σε 502 το πρώτο έτος της πανδημίας για να διαμορφωθούν το 2022 σε 1,32 δισ. ευρώ και να φτάσουν σε 1.164 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024. Επίσης:

  • Τα χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων τον Αύγουστο ανήλθαν σε 651 εκατ. ευρώ, από 623 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο και έναντι 585 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 11,3%. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και 305 εκατ. ευρώ, που συνιστούν ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία είναι επίσης αισθητά αυξημένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024 που ήταν 208 εκατ. ευρώ.
  • Τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξήθηκαν σε 247 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο από 231 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024.
  • Τα χρέη των λοιπών Νομικών Προσώπων, αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε 227 εκατ. ευρώ, από 179 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2024 ή κατά 26,8%.
  • Τα εκκρεμή χρέη του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 198 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 26,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024, που ήταν 157 εκατ. ευρώ. από τις συνολικές οφειλές τα 162 εκατ. ευρώ αφορούν σε εκκρεμείς πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ούτε φόροι επιστρέφονται

Αυξήσεις παρατηρούνται και στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες έφθασαν τον Αύγουστο τα 928 εκατομμύρια ευρώ από 732 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ένα ποσό 169 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων όπως η μη ανταπόκριση δικαιούχων ή η έλλειψη δικαιολογητικών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα