Οικονομία

Συμφωνία-σταθμός για το φυσικό αέριο ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο


Σε μια κίνηση στρατηγικής απεξάρτησης από τις εισαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου προχωρά η Αίγυπτος, καθώς κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία για την αγορά του συνόλου της παραγωγής από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το Κάιρο αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις στην εγχώρια προσφορά λόγω της μείωσης της δικής του παραγωγής.

Η στρατηγική της διαφοροποίησης

Μέχρι σήμερα, η Αίγυπτος κάλυπτε τις ανάγκες της εισάγοντας περίπου 1 δισ. κυβικά πόδια αερίου ημερησίως από το Ισραήλ. Ωστόσο, η ευαλωτότητα αυτής της τροφοδοσίας έγινε εμφανής τον περασμένο μήνα, όταν οι πολεμικές συγκρούσεις οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο των ισραηλινών κοιτασμάτων, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην αιγυπτιακή αγορά. Παρά την αποκατάσταση των ροών, η Αίγυπτος αναγκάστηκε να καταφύγει σε δαπανηρές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη διεθνή αγορά για να καλύψει τα κενά.

Το πλάνο υλοποίησης και το κοίτασμα «Αφροδίτη»

  • Η συμφωνία μεταξύ της Cyprus Hydrocarbons και της κρατικής αιγυπτιακής EGAS (Egyptian Natural Gas Holding Company) στοχεύει στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή θωράκιση της χώρας.
  • Το μέγεθος του κοιτάσματος: Το «Αφροδίτη», που εντοπίστηκε το 2011, διαθέτει αποθέματα που αγγίζουν τα 3,53 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (περίπου 100 δισ. κυβικά μέτρα).
  • Ορίζοντας παραγωγής: Η έναρξη της άντλησης και της μεταφοράς του αερίου προς την Αίγυπτο τοποθετείται στο 2031.
  • Επόμενα βήματα: Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg και το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, η σύμβαση τελεί πλέον υπό την τελική έγκριση των κυβερνήσεων Κύπρου και Αιγύπτου.

Η κίνηση αυτή αναβαθμίζει τον ρόλο της Κύπρου ως βασικού προμηθευτή στην περιοχή, ενώ παράλληλα επιτρέπει στην Αίγυπτο να σταθεροποιήσει το ενεργειακό της ισοζύγιο, μειώνοντας τους γεωπολιτικούς κινδύνους που απορρέουν από την αποκλειστική εξάρτηση από μία πηγή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα