Σε «φλέβα χρυσού» εξελίσσεται για τον ΕΦΚΑ η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, καθώς η χρήση της αποκαλύπτει αδήλωτες υπερωρίες και γεμίζει τα ταμεία του φορέα κοινωνικής Ασφάλισης, με εισφορές που μέχρι πρότινος δεν εισέπραττε.
Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή στον Τουρισμό και την Εστίαση, τομείς που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους οδήγησε σε σημαντική αύξηση των δηλούμενων αποδοχών από υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες και φυσικά και σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι εισφορές που εισέπραξε ο ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 2025, αποδοχές που δηλώθηκαν στην Εργάνη από υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες ανήλθαν σε 374,9 εκατ. ευρώ, έναντι 268,4 εκατ. ευρώ, που είχαν δηλωθεί πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.
Προκύπτει δηλαδή μια αύξηση κατά 106,5 εκατ. ευρώ, ή κατά 39,7%, που οδήγησε σε θεαματική αύξηση και των αποδιδόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές από υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες στο πεντάμηνο Μαρτίου – Ιουλίου 2025 ανήλθαν σε 129 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 36 εκατ. ευρώ ή 38,7% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2024 που είχαν εισπραχθεί 93 εκατ. ευρώ.
Σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων της επιθεώρησης εργασίας και την κορύφωση της τουριστικής σεζόν, ο Ιούλιος ήταν ένας παραγωγικός μήνας, καθώς στη διάρκειά του διαπιστώθηκε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα από υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες ανήλθαν σε 89,3 εκατ. ευρώ από 65,8 εκατ. πέρυσι σημειώνοντας αύξηση κατά 23,5 εκατ. ευρώ, ή κατά 35,7%.
Αντίστοιχα οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ ή κατά 42,1% καθώς ανήλθαν σε 30,4 εκατ. ευρώ, από 21,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Η γκρίζα ζώνη
Η αισθητή αύξηση των δηλούμενων εισοδημάτων από υπερωρίες και των ασφαλιστικών εισφορών επί αυτών, σημαίνει πως μέχρι την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας πολλές από τις υπερωρίες ήταν άγραφες και ενδεχομένως και απλήρωτες.
Με την ΨΚΕ υπάρχει ο φόβος του ελέγχου τόσο του επιτόπιου όσο και του εξ αποστάσεως, αφού η δραστηριότητα του εργοδότη παρακολουθείται και καταγράφεται ψηφιακά.
Υπάρχει επίσης ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ΨΚΕ, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας δεν πρέπει να βρει στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης εργαζόμενο ο οποίος είτε δεν έχει χτυπήσει την κάρτα πριν την έναρξη του ωραρίου απασχόλησης είτε μετά τη λήξη του ωραρίου.
Υπό τον φόβο αυτό, αναγκάζονται και δηλώνουν την υπερωριακή απασχόληση, που μέχρι την υποχρεωτική χρήση της ΨΚΕ δεν τις δήλωναν, αφού η θεαματική αύξηση που καταγράφεται δεν δικαιολογείται μόνο από την αύξηση της απασχόλησης η οποία ήταν οριακή.