Αγορές

Ολική επαναφορά στο ΧΑ με παρεμβάσεις από "δυνατά χέρια"


"Μαγική εικόνα" και ολική επαναφορά στο χρηματιστήριο, με μαζικές αγοραστικές παρεμβάσεις στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες (call auction), που τράβηξαν τους δείκτες από το "βυθό" σε υψηλά ημέρας. Από -0,43% o ΓΔ γύρισε εν ριπή οφθαλμού σε +0,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε από το +0,18% σε +1,51%.

Οι "δράστες" παραμένουν βέβαια άγνωστοι, ενώ για τις προθέσεις τους μόνον εικασίες μπορεί να γίνουν. Πάντως η κίνηση προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά όσον αφορά τη δυναμική της αγοράς και την περαιτέρω πορεία της.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι συνδέεται με το σημερινό κλείσιμο των Παραγώγων, που ανάγκασε ίσως ορισμένα μεγάλα χαρτοφυλάκια  να κλείσουν θέσεις και εκκρεμότητες. Συναρτάται επίσης με τις αναμενόμενες αλλαγές στους δείκτες FTSE.

Ρευστό σκηνικό στις διεθνείς αγορές. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες που κατέγραφαν το πρωι οριακά κέρδη, έχουν πάρει την κατιούσα μετά το άνοιγμα της Wall Street, ακολουθώντας τον Dow Jones που χάνει περίπου 0,45%. Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για μεγάλη διόρθωση, που μπορεί έχει βάθος και μεγάλη χρονική διάρκεια.

Οι ανησυχίες αυτές καθιστούν επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων και στην ελληνική αγορά, όπου τα "απόνερα" μιας παγκόσμιας αναταραχής μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις.

 Οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου και τα περισσότερα funds που έχουν παρουσία στο ΧΑ περιορίζονται σε σποραδικές κινήσεις.

 Σ'ημερα βέβαια έδωσαν τον τόνο και διαμόρφωσαν την τελική εικόνα στο ταμπλό του ΧΑ - αλλά αυτό είναι μια εξαίρεση που δεν προδιαγράφει αλλαγή στάσης.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς το γεγονός ότι ο ΓΔ παραμένει πάνω από το ψυχολογικό  όριο των 900 μονάδων, δείχνοντας ανοδικές διαθέσεις.

Σήμερα, με μοχλό τις αγοραστικές παρεμβάσεις στα call auctions ο  Γενικός Δείκτης  τερμάτισε στις 912,81 μονάδες, με άνοδο 0,40%. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης βρισκόταν στις 905,24 μονάδες, με απώλειες -0,43% χωρίς ουσιώδη μεταβολή από το χθεσινό κλείσιμο.

 Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,61%, κλείνοντας στις 2.207,07 μονάδες.

Στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισε και ο τραπεζικός δείκτης, που πριν από τα call auction βρισκόταν οριακά στο συν. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εντυπωσίασε η Attica Bank με άλμα +13% (ενδοσυνεδριακά +20%), μετά από σωρευτικές απώλειες 32% τη διάρκεια της εβδομάδας. Ακολούθησαν Εθνική +2%, Eurobank +1,8%, Alpha +1,33%, Τρ. Ελλάδος +1%, Πειραιώς +0,6%
  Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΥΔΑΠ +3,9%, Jumbo +3,7%, Motor Oil +1,6%, ΑΔΜΗΕ +1,4%, Ελλάκτωρ +0,7%.Τιτάν +0,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: ΕΛΠΕ +3,7%, Βιοχάλκο +3,6%, ΕΧΑΕ -2,3%, ΕλβάλΧαλκόρ -2%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος-0,7%

Στα mid caps Intracom +4,8%, Ιντρακάτ +2,4%, Autohellas και BriQ +1,4%. Στον αντίποδα Πλαστικά Θράκης -2,5%, Cenergy και Elton -1,8%, Αβαξ -1,2%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης