Πολιτική

Όλοι συντονισμένοι στο «κανάλι» του Συμβουλίου της Επικρατείας...


Κυβέρνηση, κόμματα, καναλάρχες περιμένουν τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Οι φήμες και τα σενάρια που διακινούνται

 Το πολιτικό αλλά και επιχειρηματικό διακύβευμα που κρίνεται σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας είναι εξόχως ισχυρό. Στη σημερινή, Πέμπτη κατά σειρά, διευρυμένη διάσκεψη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίνεται η τύχη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και η… κανονικότητα του πρόσφατου διαγωνισμού. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κινούνται σε ρυθμούς ΣτΕ, μιας και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών μετεξελίχθηκε σε πρωτεύων πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και όξυνσης. Το βλέμμα καρφωμένο στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες πρώην και νυν καναλάρχες, όπως επίσης και χιλιάδες εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς, που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα.

Στη σημερινή διάσκεψη, που θα αρχίσει στις 17:30,  οι δικαστές θα αποφανθούν αν ο επίμαχος νόμος Παππά, με τον οποίο ουσιαστικά παρακάμφθηκε το ΕΣΡ στη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, είναι συνταγματικός ή όχι. Στην περίπτωση που ο εν λόγω νόμος κριθεί συνταγματικός, οι δικαστές του ΣτΕ θα εξετάσουν και το αίτημα που έχουν υποβάλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί και σχετίζεται με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, που προβλέπεται στον πρόσφατο τηλεοπτικό διαγωνισμό. 

Επί της ουσίας θα τεθούν επί τάπητος τα κριτήρια βάση των οποίων προσδιορίστηκε από τους «συντάκτες» του νόμου Παππά, ότι το ελληνικό τηλεοπτικό φάσμα μπορεί να έχει τέσσερις και όχι παραπάνω τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. 

Υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου ο Γ.Παπαγεωργίου

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, την τελική απόφαση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό που έχει ήδη καταγραφή είναι η εισήγηση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, που έκανε στην προηγούμενη διάσκεψη ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Τις τελευταίες ώρες διακινούνται και διάφορες φήμες που υποστηρίζουν ότι το ΣτΕ θα προσφύγει σε μια πιο μετριοπαθή και διπλωματική λύση, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα λάβει ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών για να συγκροτήσει το ΕΣΡ-που αποτελεί και το σημείο κλειδί της υπόθεσης-και κατόπιν η Ολομέλεια θα κρίνει ξανά και υπό νέα βάση το νόμο Παππά.

Τηλεοπτικές άδειες: Πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης

Φήμες και σενάρια που μένει να επαληθευτούν σήμερα. Αυτό που αποτελεί «ωμή» πραγματικότητα είναι ότι το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό θέμα και σφοδρό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευσης-κυρίως της ΝΔ.

Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να δώσει στον τηλεοπτικό διαγωνισμό, χαρακτηριστικά ρήξης με τη διαφθορά και το παλαιό κατεστημένο, ενώ η αντιπολίτευση και δη η Νέα Δημοκρατία υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να δημιουργήσει το δικό της σύστημα διαπλοκής στα ΜΜΕ.

Η υπόθεση Καλογρίτσα που κέρδισε μία τηλεοπτική άδεια και εν μια νυκτί την έχασε, απασχόλησε έντονα τον πολιτικό κόσμο και αναμφίβολα η απόφαση του ΣτΕ, θα δρομολογήσει και σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

Περιμένουν με αγωνία και οι καναλάρχες

Την απόφαση του ΣτΕ αναμένουν και οι νέοι «καναλάρχες» που εξασφάλισαν μία τηλεοπτική άδεια, προκειμένου να βγάλουν από την… αδράνεια το business plan για τη δημιουργία των τηλεοπτικών τους σταθμών. Οι επαφές και οι διεργασίες έχουν μείνει στη μέση και ο μόνος τρόπος για να «ξεκλειδώσουν» είναι η θετική απόφαση του ΣτΕ για το νόμο…

Αγωνία υπάρχει αναμφίβολα και στους εργαζόμενους των καναλιών, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται εν μέσω αγωνίας και αμφιβολίας για το μέλλον τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις