Οικονομία

ΟΟΣΑ με συνταγή ΔΝΤ: Συστήνει «τσεκούρι» στα μέτρα στήριξης


Πώς συνδέει ο Οργανισμός την πορεία των δημοσιονομικών, τα μέτρα στήριξης και την επενδυτική βαθμίδα

Δημοσιονομική συνταγή αλά ΔΝΤ προτείνει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, συστήνοντας τη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης που θα απευθύνονται σε ευπαθείς ομάδες και απορρίπτει τη συνέχιση των οριζόντιων παρεμβάσεων οι οποίες «βλάπτουν» τα δημοσιονομικά της χώρας.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι ιδιαιτέρως «γενναιόδωρος» στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022. Εκτοξεύει τον πήχη στο 6,7%, πολύ πιο πάνω από την τελευταία εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου που καταγράφεται στον προϋπολογισμό και είναι στο 5,6%. Για το 2023, όμως, ο ΟΑΣΑ βλέπει ισχυρή επιβράδυνση (1,6%) και εκφράζει την απαισιοδοξία του για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αποτελεί βασικό στόχο της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει τον τερματισμό των οριζόντιων μέτρων στήριξης, ιδίως αυτών που αφορούν τα ενεργειακά τιμολόγια και προτείνει την εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών. Πρόκειται για μια πρόταση που «βαδίζει στα χνάρια» και ακολουθεί τη λογική της αντίστοιχης σύστασης που είχε κάνει προσφάτως το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Ο Οργανισμός συνδέει τη μετατόπιση των δημοσιονομικών μέτρων προς την εισοδηματική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες με τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, σημειώνοντας ότι τα δημόσια οικονομικά θα στηρίζονταν αποτελεσματικά και παράλληλα θα μετριάζονταν οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό θα λειτουργούσε ως προωθητικός μηχανισμός προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει αξιολόγηση του δημόσιου χρέους με επενδυτική βαθμίδα. 

Για τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειωθεί το 2023 στο 4,3% σε μέσα επίπεδα από 9,7% φέτος, εκτιμώντας ότι οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν και θα στηρίξουν την κατανάλωση το 2024. Σ' ό,τι αφορα στο δημόσιο χρέος, ο οργανισμός εκτιμά τι θα συνεχισθεί η πορεία αποκλιμάκωσής του, υποχωρώντας στο 170,7% του ΑΕΠ το 2023 από  175,4% που εκτιμάται φέτος. Αντί της επιδότησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη διάθεση των σχετικών πόρων για τη διεύρυνση των προγραμμάτων που στηρίζουν την πρόσβαση σε κατοικίες υψηλότερης ποιότητας, με ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.

Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, καθώς το βασικό σενάριό του βλέπει σημαντική επιβράδυνση το 2023. Συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη 2,2% από το 3,1% του 2022, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,7%.

Επίσης, ο πληθωρισμός στις μεγαλύτερες αναπτυγμένες οικονομίες, προβλέπεται να μειωθεί στο 4,25% το 2023 και περαιτέρω στο 2,5% το 2024 από 6,3% φέτος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα