Τράπεζες

Optima Bank: Αλμα καθαρών κερδών 175% στο 9μηνο


Ισχυρή επίδοση με καθαρά κέρδη εννεαμήνου 2023 στα €73,6 εκατ. έναντι €26,8 εκατ. την ίδια περίοδο του περασμένου έτους καταγράφοντας άλμα 175% και €42,9 εκατ. για ολόκληρο το 2022, όλα σε εξομαλυμένη βάση, ανακοίνωσε η Optima Bank.

  • Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) για το εννεάμηνο ανέρχεται σε 24,9%.
  • Τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη 3ου τριμήνου ανήλθαν σε €29,7 εκατ. με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 26,6%
  • Τα δανειακά υπόλοιπα αυξήθηκαν το 2023 κατά €543 εκατ., υπερβαίνοντας τα €2,2 δισ. +32% από την αρχή του έτους
  • Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022 η αύξηση είναι €826 εκατ., +59%
  • Το 2023 έχουν ήδη εκταμιευθεί δάνεια €1,5 δισ.- περισσότερα από το σύνολο του 2022
  • Οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα € 3,1 δισ., +65% σε ετήσια βάση
  • Ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 71%, δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 226% και δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (NSFR) 130%
  • Ολοκληρώθηκε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους €151 εκατ. μέσω δημόσιας προσφοράς που υπερκαλύφθηκε 3,7 φορές, μια συναλλαγή ορόσημο στη σύντομη ιστορία της τράπεζας
  • Ο Δείκτης Βασικών Κύριων Κεφαλαίων (fully loaded) μετά την ΑΜΚ διαμορφώθηκε στο 18,80%, πολύ πάνω από τη συνολική κεφαλαιακή απαίτηση του 13,95%

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima bank Δημήτρης Κυπαρίσσης δήλωσε:

«Το τρίτο τρίμηνο του 2023 είναι ορόσημο για την τράπεζά μας, καθώς ολοκληρώσαμε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €151 εκατ. μέσω της δημόσιας προσφορά και της εισαγωγής των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των 4 ετών που καθιέρωσαν την Optima bank ως ένα δυναμικό τραπεζικό οργανισμό με σαφώς καθορισμένη στρατηγική και τη φιλοδοξία να είναι μια απλή, ευέλικτη και σύγχρονη τράπεζα που προσφέρει τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία.

Το 2023, συνεχίσαμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην αγορά, αξιοποιώντας τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και αυξήσαμε το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2023 διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, 59% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Παράλληλα, αυξήσαμε σημαντικά τις καταθέσεις μας, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε €3,1 δισ., διατηρώντας ένα υγιή δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 71%».

Πρόσθεσε: «Τα καθαρά κέρδη του εννεάμηνου ανήλθαν σε €73,6 εκατ., 175% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) (προσαρμοσμένη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου) διαμορφώθηκε στο 24,9%. Η αύξηση των εσόδων συνεχίζει να είναι ο κύριος μοχλός της κερδοφορίας, προερχόμενη από την αύξηση των μεγεθών και το ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον.

Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε επαγρύπνηση ως προς τα κόστη μας τα οποία έμειναν σταθερά το 3ο τρίμηνο έναντι του 2ου τριμήνου. Το Κόστος προς Βασικό Εισόδημα (Cost to Core Income) έφτασε το 26,3% στο 3ο τρίμηνο. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώνονται στο 18,8%, με σημαντικό περιθώριο έναντι των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων του 13,95%».

Και κατέληξε: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας να αναπτύξουμε τα μεγέθη μας, να διατηρήσουμε υψηλές αποδόσεις, να βελτιστοποιήσουμε την παρουσία μας στην αγορά και να μείνουμε μια υποδειγματική τράπεζα προς όφελος των μετόχων μας, των πελατών μας, των εργαζομένων μας και της κοινωνίας γενικότερα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα