Αγορές

Οριακά κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακά κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και οι ενδείξεις για ταχεία οικονομική ανάκαμψη αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την γρήγορη αύξηση των τιμών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικρές διαφοροποιήσεις προς τα πάνω, ενώ η γερμανική τράπεζα Commerzbank ξεπέρασε τις προβλέψεις της αγοράς για τα κέρδη πρώτου τρίμηνου και αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα. Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε ότι τα έσοδα και τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο, που αποδίδονται στη συγχώνευση της t-Mobile και της Sprint. Ο γερμανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών γνωστοποίησε ότι τα έσοδα στο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 26,39 δισ. ευρώ έναντι των 19,94 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2020.

Η Allianz ανακοίνωσε ότι τα έσοδα έπεσαν στο α΄ τρίμηνο, αλλά τα κέρδη αυξήθηκαν λόγω των δραστηριοτήτων ασφαλειών ζωής-υγείας, ατυχημάτων και ακινήτων. Η Bayer AG γνωστοποίησε αύξηση καθαρών κερδών και μειωμένες πωλήσεις.

Όπως αναφέρει η ΕΕ στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις του 2021, η οικονομία της θα τρέξει με 4,2 % το 2021 και κατά 4,4% το 2022. Η οικονομία της ευρωζώνης του ευρώ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,3 % φέτος και κατά 4,4% το επόμενο έτος, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2021, τον Φεβρουάριο. Οι οικονομίες όλων των κρατών μελών αναμένεται να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022.

H βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε οριακά το Μάρτιο μετά την υποχώρηση τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω προβλημάτων στην προσφορά που παρεμποδίζουν τη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς. Η παραγωγή των εργοστασίων, των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη νομισματική ζώνη τον Μάρτιο, αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Eurostat, ποσοστό χαμηλότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για αύξηση 0,7%. Το Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,2% σε μηνιαία βάση. Η παραγωγή των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 1,9%, αυτή της ενέργειας κατά 1,2% και των ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,6%, ενώ η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε 1%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Με 2,1% έτρεξε η βρετανική οικονομία το Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας ταχύτητα στην αναμενόμενη φετινή ανάκαμψη. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία ανάπτυξη κατά 1,3%. Σύμφωνα με το Reuters, η ανάπτυξη οδηγήθηκε από τον τομέα λιανικής, την επανέναρξη των σχολείων και τον κατασκευαστικό τομέα καθώς η χώρα άρχισε να βγαίνει από το «λουκέτο» του χειμώνα λόγω πανδημίας κορονοϊού. Τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5, καθώς το εθνικό lockdown συνέχισε να επιβαρύνει τη δραστηριότητα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με το CNBC, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μεγαλύτερη συρρίκνωση -κατά 1,7%.

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Απρίλιο στη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας τα αρχικά στοιχεία. Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία Destatis, οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν 2% σε ετήσια βάση και σύμφωνα με την εθνική μέτρηση, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Εναρμονισμένες με τα πρότυπα της ΕΕ, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,1%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,7% (σε εθνικά πρότυπα) και 0,5% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα.

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επικύρωσε σήμερα τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έλαβε η Amazon στο Λουξεμβούργο, σε μια απόφαση σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεώρησε το ποσό των 250 εκατ. ευρώ παράνομη κρατική βοήθεια και είχε ζητήσει την καταβολή του. Οι Βρυξέλλες θεώρησαν ότι η Amazon απολάμβανε αθέμιτα φορολογικά πλεονεκτήματα, χάρη σε μια συμφωνία του 2003 (που ανανεώθηκε το 2011) που της επέτρεπε να αποφεύγει τον φόρο στα τρία τέταρτα περίπου των κερδών της στη χώρα αυτή, η οποία φιλοξενεί την έδρα της στην Ευρώπη. Η Κομισιόν είχε εκτιμήσει σε 250 εκατ. ευρώ τους μη καταβληθέντες φόρους και είχε δώσει εντολή να πληρωθούν τον Οκτώβριο του 2017. Το Λουξεμβούργο και η Amazon είχαν προσφύγει τότε στη δικαιοσύνη. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε σήμερα ότι «κανένα από τα ευρήματα που παρουσιάζονται στην αμφισβητούμενη απόφαση δεν επαρκεί για να καταδείξει την ύπαρξη αθέμιτου πλεονεκτήματος…με αποτέλεσμα η απόφαση να πρέπει να ακυρωθεί στο σύνολό της», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης λόγω του ανοίγματος της οικονομίας και περιορισμών στην προσφορά, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει φόβους στη χρηματοπιστωτική αγορά για μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 0,8% τον περασμένο μήνα ύστερα από αύξηση κατά 0,6% τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,9%, ύστερα από άνοδο κατά 0,3% τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή να αυξηθεί κατά 0,2% και ο δομικός δείκτης κατά 0,3%

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στις 438.33 μονάδες, με κέρδη περίπου 0.39%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 3,948.4 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,002.45 μονάδες,  με άλμα 0.78%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,151.35 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.21%.  

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,279.35 μονάδες, ενισχύθηκε 0.19%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,446.5 μονάδες, με άνοδο 0.21%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,005 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.2%.